Keseronokan Ramadan untuk petani yang terjejas oleh kemarau di Malawi

Tiga tahun kemarau dan banjir berturut-turut telah menyebabkan separuh daripada populasi Malawi di Afrika Selatan memerlukan bantuan makanan. Balaka, di rantau selatan negara ini, merupakan salah satu daerah yang paling teruk terjejas.

Beribu-ribu petani tidak menuai makanan yang cukup untuk memberi makan kepada keluarga mereka tahun ini; sama ada kerana kekurangan hujan atau wabak tentera, yang memusnahkan tanaman.

Islamic Relief Malawi bergabung dengan Persatuan Muslim Malawi untuk mencari orang-orang yang telah terkena dampak paling teruk dan tidak menerima bantuan lain.

Saina Ali di Taibu Village menjaga empat anak yatim piatu; Tashida (5), Hanif (8), Hadiah (11) dan Fajra (13). Dia mempunyai sebidang tanah kecil dan juga bekerja di ladang orang lain.

Dia tidak mempunyai kekuatan untuk melakukan terlalu banyak kerja kerana dia sudah tua. Dia tidak tahu umurnya, hanya sedar dia sudah tua.

Pada tahun ini dia hanya menghasilkan tiga beg jagung, bukannya seperti biasa, kerana ‘ulat ulat’ memusnahkan tanamannya.

“Ia membuatkan saya sedih apabila tiada makanan kerana tidak ada yang dapat membantu saya,” jelasnya. “Anak-anak menangis ketika mereka lapar dan saya tidak dapat berbuat apa-apa. Saya sering sakit ketika tidak cukup makanan dan tidak mempunyai kekuatan untuk menyara anak-anak.”

Saina biasanya gembira semasa Ramadan kerana, sebagaimana yang dijelaskannya, “Ia adalah bulan rahmat yang jarang berlaku. Saya berpuasa setiap tahun, walaupun saya tidak berasa sihat kerana saya bersyukur kepada Allah.” Tetapi dia prihatin bahawa dia akan berjuang untuk dapat mencari makanan yang cukup untuk dimakan pada bulan Ramadan.

Islamic Relief memberikannya satu bungkusan makanan yang mengandungi 20 kg tepung jagung, 10 kg beras, 3kgs kacang, 3 kg gula, 1kg garam dan 1 liter minyak masak.

“Pek makanan ini benar-benar membantu saya kerana saya tidak lagi perlu berjuang untuk mencari makanan untuk Iftar,” dia menjelaskan. “Saya akan membuat bubur jagung yang lembut untuk pecah dan saya boleh mengambil teh manis pada waktu pagi untuk sahur, yang merupakan minuman kegemaran saya untuk diambil di awal pagi.”

Yahya Said (38) tinggal di kampung yang sama. Dia dan isterinya Doris (30) mempunyai empat anak kecil; Ruqman (6), Ahmed (8), Jazira (10) dan Bashir (12).

Yahya tidak dapat menanam kerana dia buta dan isterinya mengalami kesukaran berjalan kerana mengidap Polio ketika masih kecil.

“Pada tahun ini isteri saya hanya dapat menuai empat beg jagung kerana kekurangan hujan dan ini hanya berlangsung selama empat bulan,” kata Yayha. “Sekarang kita bergantung kepada orang yang baik-baik.”

Yahya SAid menerima pek makanan keluarga beliau.

“Kami tidak mampu menghantar anak ke sekolah dan mereka lapar. Kami tidur dengan perut kosong dan ianya adalah sukar untuk semua orang.”

Sekarang, Yayha dan keluarganya berasa lega kerana Ramadan akan jadi lebih mudah dengan bungkusan makanan.

“Kami gembira dapat berpecah dengan cepat dengan makanan yang baik dan akan mempunyai jagung atau bubur nasi dengan gula untuk Iftar,” kata Yayha.

Dia menambah: “Sebagai umat Islam, bulan ini sangat istimewa dan rahmat bagi kita semua. Kami gembira dengan apa yang telah kami terima, kerana ia adalah dari Allah.

“Allah mesti terus memberkati Islamic Relief kerana amal kebajikan yang dilakukan di Malawi. Tolong teruskan untuk membantu kami dan orang lain yang memerlukan. Saya mohon Allah memberi ganjaran kepada para penderma untuk bantuan ini.”

Sumber: Islamic Relief Worldwide (IRW)