Program Islamic Relief Bangladesh disenarai pendek untuk Anugerah Berprestij

Projek perubahan iklim yang cemerlang diiktiraf oleh The Charity Awards

Program £3 juta selama tiga tahun yang menyokong lebih dari 100,000 orang untuk melindungi diri mereka daripada bencana dan perubahan iklim telah membuat senarai pendek di The Charity Awards 2017.

Program ini menghampiri orang-orang di salah satu negara yang paling lemah di dunia untuk perubahan iklim dan bencana alam.

Komuniti di barat laut dan kawasan pesisir selatan Bangladesh telah dibuli oleh hujan lebat dan banjir kilat, memotong akses dan meletakkan orang, perumahan, ternakan dan tanaman dengan risiko teruk.

Projek Penyesuaian Perubahan Iklim dan Kecemasan Islamic Relief (ECCADR) telah membantu masyarakat di lokasi terpencil untuk mempersiapkan bencana yang berpotensi dan menyesuaikan diri dengan perubahan alam sekitar dengan menggali kanal untuk pengairan, membina jalan untuk akses yang lebih baik, membina tumbuhan biogas dan memperkenalkan sistem amaran awal menjelang taufan atau banjir.

Wakil tempatan telah dilatih untuk bertindak secara berkesan terhadap bencana di komuniti mereka, melaksanakan penyelesaian inovatif dan sistem peringatan awal yang memberi manfaat kepada 27,000 isi rumah (sekitar 170,000 orang).

Sekitar 2,400 isi rumah yang terdedah menerima latihan pertama dalam pelbagai cara baru untuk mencari nafkah, dari penternakan ikan hingga jahitan, dengan sokongan untuk menjadi mandiri.

Jika sebahagian besar pendapatan nelayan, contohnya, mungkin telah digunakan untuk menyewa botnya dari orang lain, program itu akan menyokongnya untuk membeli sendiri.

Kunci kejayaan:

  • Sepanjang projek ini purata pendapatan bulanan keluarga hampir menjadi lebih besar.
  • 97% daripada kaedah yang baru digunakan untuk memperoleh pendapatan terus berjaya.
  • Sebelum ini, adalah mustahil bagi orang untuk mempunyai tabungan peribadi tetapi bagi kebanyakan orang ini telah berubah, dengan seorang wanita yang melaporkan simpanan peribadi sebanyak 100,000 Bangladeshi Taka (£969).

Pemenang dalam kategori bantuan dan pembangunan antarabangsa akan diumumkan pada anugerah di London pada 8 Jun.

Ketahui lebih lanjut mengenai kerja kami di Bangladesh di sini.

Sumber: Islamic Relief Worldwide (IRW)