Islamic Relief menyokong 3m orang Syria dengan sambutan £43m

Laporan tahunan terbaru kami dari Syria menunjukkan bahawa tahun lepas sahaja Relief Islam yang disokong lebih daripada 3 juta orang di seluruh Syria dan negara-negara jiran Iraq, Jordan dan Lebanon

Dengan konflik kini dalam tahun ketujuhnya, lebih separuh daripada jumlah penduduk Syria telah melarikan rumah mereka dengan 13,5 juta orang yang memerlukan bantuan kemanusiaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Islamic Relief Naser Haghamed berkata: “Cabaran terbesar bagi pasukan berani kami di tanah di Syria adalah bahawa situasi keselamatan telah menyekat pergerakan mereka sehingga sukar untuk mencapai kawasan yang dikepung dengan sangat memerlukan bantuan.

“Tetapi pencapaian terbesar Islamic Relief adalah keupayaan kami untuk mengakses zon yang dicapai oleh agensi bantuan lain dan kekuatan sokongan yang kami berikan kepada projek penjagaan kesihatan di Syria.

“Kami tidak dapat melakukan kerja penting ini, atau menjangkau begitu banyak orang, tanpa sokongan yang luar biasa dari penderma di seluruh dunia.”

Program Islamic Relief tahun lalu berjumlah £ 43.5m, dengan £ 30.5m yang dibelanjakan di Syria dan selebihnya disampaikan di seluruh Iraq, Jordan dan Lebanon

Pasukan kami mengagihkan kotak makanan kepada 450,000 orang di Aleppo, Idlib, Moadamyah dan Lattakia serta mereka yang terperangkap di kawasan yang sukar dicapai dan dikepung Madaya dan Ghouta.

  • Pengagihan makanan Ramadan dan Qurbani kami mencapai setengah juta orang Syria yang berpindah.
  • Perkongsian kami dengan Program Makanan Sedunia (WFP) membolehkan kami menyokong 13,000 keluarga di Aleppo dan Idlib dengan bantuan makanan bulanan.
  • Dan program pemberian makanan tambahan kami meningkatkan nutrisi untuk 20,000 kanak-kanak berumur kurang daripada lima tahun.

Kakitangan Islamic Relief menyediakan lebih daripada 100,000 orang di Syria dengan air bersih dan sanitasi, dan barangan termasuk khemah, selimut dan pakaian musim sejuk membantu 150,000 orang di utara Syria untuk bertahan dalam musim sejuk yang sangat sejuk.

Antara pencapaian kami yang tercantik adalah program untuk meringankan penderitaan psikologi kanak-kanak dengan memberikan kaunseling, sokongan pendidikan dan ruang yang mesra kanak-kanak untuk sekitar 900 kanak-kanak di utara Aleppo.

Sumber: Islamic Relief Worldwide (IRW)