• (+603) 8926 3434
  • Info@Islamic-relief.org.my
  • (+6019) 637 9788

Ahli Lembaga Pemegang Amanah

AHLI LEMBAGA PEMEGANG AMANAH
PROFIL

Latar belakang pendidikan dalam Kejuruteraan Alam Sekitar PhD, 1989, Universiti Newcastle-upon-Tyne, U.Kingdom. Salah satu kelayakan Profesional ialah Timbalan Presiden Biochar Malaysia, Ahli Lembaga Jurutera Malaysia (BEM), Kuala Lumpur & Siswazah.

 

Jawatan semasa sebagai Profesor di Jabatan Kejuruteraan Kimia & Alam Sekitar, Fakulti Kejuruteraan di UPM dari Disember 2002 sehingga kini dan Ketua Green Tech dan Energy Renewable Cluster di UPM dari Jan 2013 hingga kini. Berpengalaman  bekerja sebagai Prof Madya di UPM (Jan 1995 - 2003) dan Pensyarah di UPM (1983-1995).

 

Salah satu anugerah / pengiktirafan: Dari Innova, Pingat Emas Biokoagulan Baru Menggunakan Kulat untuk Mengobati Air dan Air Sisa Buangan. Telah menerbitkan lebih daripada 30 jurnal & 30 Prosiding Persidangan.

PROFIL

Lulus dari University Of Bradford, U.K. Pergi ke misi kemanusiaan ke Kosova (1999) dan Afghanistan (2002) dengan MERCY. Berkhidmat sebagai pemerhati antarabangsa untuk Pilihanraya Presiden Afghanistan pada tahun 2004.

 

Kini berkhidmat sebagai anggota Lembaga Pemegang Amanah Islamic Relief yang Dibekalkan bantuan kemanusiaan kepada mangsa-mangsa tsunami di Acheh pada tahun 2005 dan 2007. Juga melawat mangsa gempa di Jogjakarta dan Jawa Barat pada tahun 2006.

PROFIL

Dr. Abdul Rahman Bidin mempunyai pengalaman dalam bidang akademik, kerajaan, keusahawanan dan sektor korporat yang merangkumi 35 tahun. Beliau khusus dalam perancangan makro dan pembangunan di sektor infrastruktur utama termasuk telekomunikasi, hartanah dan, paling terkini, program makanan strategik.

 

Sebagai seorang penyokong yang ghairah untuk kerjasama, Dr. Abdul Rahman Bidin telah bekerjasama dengan beberapa NGO mengenai program pengurangan kemiskinan dan dalam membiayai pembiayaan Waqf untuk pembangunan projek. Beliau memperolehi PhD dalam Kejuruteraan Neural di UK dan merupakan ahli aktif Alumni Club Harvard Business School Malaysia.

PROFIL

Selama hampir tiga dekad Dr Hossam telah menyediakan visi strategik untuk mengurus, memimpin dan membangunkan pelbagai campur tangan kemanusiaan antarabangsa di seluruh dunia.

 

Pada permulaan kariernya, Dr Hossam berkhidmat di Lembaga Pengarah Sindrom Perubatan Mesir, sebelum bergerak kepada Islamic Relief Worldwide untuk mengurus aktiviti perniagaan global teras sebagai Pengarah Program Antarabangsa. Pada masa ini organisasi meningkatkan jangkauan globalnya, memperoleh reputasi dan kredibiliti dalam negeri dan antarabangsa.

 

Dr Hossam juga telah berkhidmat di Lembaga Pengurusan dan Jawatankuasa IRW selama 15 tahun yang lalu; berkongsi tanggungjawab untuk pembangunan organisasi strategik dan proses pengurusan perubahan, sementara menjalin hubungan yang kuat dengan banyak badan amal yang lain. Dr. Hossam mendapat MBA dari Aston Business School pada tahun 2004 dan lulus sebagai Doktor Perubatan dari Universiti Kaherah pada tahun 1981.