• (+603) 8926 3434
  • Info@Islamic-relief.org.my
  • (+6019) 637 9788

Ahli Lembaga Pemegang Amanah

AHLI LEMBAGA PEMEGANG AMANAH
PROFIL

Latar belakang pendidikan dalam Kejuruteraan Alam Sekitar PhD, 1989, Universiti Newcastle-upon-Tyne, U.Kingdom. Salah satu kelayakan Profesional ialah Timbalan Presiden Biochar Malaysia, Ahli Lembaga Jurutera Malaysia (BEM), Kuala Lumpur & Siswazah.

 

Jawatan semasa sebagai Profesor di Jabatan Kejuruteraan Kimia & Alam Sekitar, Fakulti Kejuruteraan di UPM dari Disember 2002 sehingga kini dan Ketua Green Tech dan Energy Renewable Cluster di UPM dari Jan 2013 hingga kini. Berpengalaman  bekerja sebagai Prof Madya di UPM (Jan 1995 - 2003) dan Pensyarah di UPM (1983-1995).

 

Salah satu anugerah / pengiktirafan: Dari Innova, Pingat Emas Biokoagulan Baru Menggunakan Kulat untuk Mengobati Air dan Air Sisa Buangan. Telah menerbitkan lebih daripada 30 jurnal & 30 Prosiding Persidangan.

PROFIL

Lulus dari University Of Bradford, U.K. Pergi ke misi kemanusiaan ke Kosova (1999) dan Afghanistan (2002) dengan MERCY. Berkhidmat sebagai pemerhati antarabangsa untuk Pilihanraya Presiden Afghanistan pada tahun 2004.

 

Kini berkhidmat sebagai anggota Lembaga Pemegang Amanah Islamic Relief yang Dibekalkan bantuan kemanusiaan kepada mangsa-mangsa tsunami di Acheh pada tahun 2005 dan 2007. Juga melawat mangsa gempa di Jogjakarta dan Jawa Barat pada tahun 2006.

PROFIL

Selama hampir tiga dekad Dr Hossam telah menyediakan visi strategik untuk mengurus, memimpin dan membangunkan pelbagai campur tangan kemanusiaan antarabangsa di seluruh dunia.

 

Pada permulaan kariernya, Dr Hossam berkhidmat di Lembaga Pengarah Sindrom Perubatan Mesir, sebelum bergerak kepada Islamic Relief Worldwide untuk mengurus aktiviti perniagaan global teras sebagai Pengarah Program Antarabangsa. Pada masa ini organisasi meningkatkan jangkauan globalnya, memperoleh reputasi dan kredibiliti dalam negeri dan antarabangsa.

 

Dr Hossam juga telah berkhidmat di Lembaga Pengurusan dan Jawatankuasa IRW selama 15 tahun yang lalu; berkongsi tanggungjawab untuk pembangunan organisasi strategik dan proses pengurusan perubahan, sementara menjalin hubungan yang kuat dengan banyak badan amal yang lain. Dr. Hossam mendapat MBA dari Aston Business School pada tahun 2004 dan lulus sebagai Doktor Perubatan dari Universiti Kaherah pada tahun 1981.

PROFIL

Tayeb telah bekerja dengan Islamic Relief selama 25 tahun dalam pelbagai peranan kepimpinan yang memulakan kerjaya Islamic Relief beliau sebagai Pengarah Negara di Albania dan berpindah ke bahagian penggalangan dana organisasi untuk memainkan peranan penting dalam memperluas Keluarga Islamic Relief dan membuka pejabat-pejabat Islamic Relief baru di seluruh dunia.

 

Tayeb lulus dengan Ijazah Pengurusan Sukan diikuti oleh Ijazah Pentadbiran Perniagaan dan EBMA. Beliau adalah seorang perunding pengurusan yang berpengaruh dan inovatif, dengan kemahiran utama dalam pengurusan perubahan organisasi dan pengurusan program dengan keupayaan yang terbukti untuk menginstitusikan amalan terbaik, kawalan kewangan, peningkatan berterusan dan budaya korporat untuk mewujudkan operasi global yang berdaya saing.

PROFIL

Merupakan Naib Canselor di Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA) dan seorang penasihat bagi pelajar Gap-Year yang bekerjasama dengan Islamic Relief Malaysia sejak tahun 2017 memainkan peranan penting sebagai Ahli Majlis Perundangan Islam (MPI) yang dilantik oleh bekas Perdana Menteri pada tahun 2014.

 

Dato’ Hassan juga ditugaskan sebagai ahli Kesatuan Penerbitan Dunia Islam, di bawah payung Organisasi Dunia Islam, Saudia Arabia pada tahun 2013.

 

Prof. Hassan kini diperakui sebagai Pelatih Program Neuro Linguistic (NLP).

 

Selepas menamatkan  lebih daripada 20 tahun perkhidmatan di universiti, beliau mendapat sijil perkhidmatan setia di Universiti Malaya pada tahun 2007.

 

Di samping itu, Prof. Hassan dianugerahkan Pakar Luar, Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Islam (ISESCO) pada tahun 2004.

 

 

PROFIL

Menyertai Perkhidmatan Awam Malaysia (PTD) pada 1 Disember 1981 selepas tamat pengajian dan berkhidmat di Kementerian Luar Negeri Malaysia sebagai diplomat selama 35 tahun. Dihantar ke beberapa negara iaitu; New Zealand (1985-1987), Zimbabwe (1192-1994), Afrika Selatan (1994-1999) dan dilantik sebagai Duta Besar ke Bahrain (2003-2007), Duta Besar untuk Spain (2007-2010) 2013-2016)

PROFIL

Hajah Sazlyna Sapiee, adalah seorang Pemeriksa Penipuan Bertauliah (ACFE), Juruaudit Dalaman Bertauliah, Ahli utama Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun dan Akauntan Berkanun dengan Institut Akauntan Malaysia. Beliau juga merupakan Jurulatih HRDF Bertauliah, ahli gabungan dari Institut Pengarah Korporat Malaysia, Ahli Profesional Institut Audit Dalaman Malaysia, memiliki Diploma dalam Pengurusan dan pemegang Jaminan Pengurusan Risiko Bertauliah.

 

Beliau mengambil peranan Kumpulan Pengawal Kewangan di Sapura Energy Berhad. Sepanjang 8 tahun yang lalu di Sapura Energy Berhad, Hajah Sazlyna adalah Ketua Juruaudit Dalaman Kumpulan dan memegang pelbagai peranan dalam kepimpinan termasuk Pengarah Kewangan dan Rantaian Pembekalan untuk Bahagian Penggerudian di Singapura dan Timbalan Ketua Pegawai Kewangan.

 

Beliau juga pernah berkhidmat dengan kumpulan syarikat Scomi sebagai Pengawal Kewangan Serantau untuk Timur Tengah, Amerika Utara dan Indonesia dan menghabiskan kira-kira 14 tahun di kumpulan syarikat Faber Group Berhad, yang kini dikenali sebagai UEM Edgenta Berhad, ahli UEM Group Berhad. Hjh Sazlyna juga telah dianugerahkan Komitmen Khas, Komitmen kepada Nilai Organisasi oleh UEM Group Berhad.

PROFIL

Dr Mohamed Amr Attawia berasal dari Mesir di mana beliau mendapat ijazah kedoktorannya di Kaherah Universiti College of Medicine dan Sarjana Bioperubatan Sains di Universiti Northeastern, Boston.

 

Kini, Dr Attawia berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di CuraCell dan merupakan ahli yang aktif dalam Masyarakat Islam di Amerika Syarikat (AS).

 

Beliau pernah menghabiskan dua tahun sebagai seorang Pasca Doktoral di Bahagian MIT-Harvard Sains Kesihatan dan Teknologi sebelum menyertai Allegheny University sebagai Penolong Profesor dan Timbalan Pengarah Pusat Biobahan dan Kejuruteraan Tisu.

 

Dr Attawia kemudian dilantik sebagai Profesor Madya di Jabatan Kejuruteraan Kimia di Universiti Drexel, Pennsylvania, Amerika Syarikat.