Update Berita – Keadaan Semasa di Afrika Timur (Somalia)

Menderita kesan dua dekad konflik bersenjata, Somalia juga dipengaruhi oleh fenomena El Niño, meninggalkan masyarakat yang terdedah kepada kemarau yang teruk dan banjir kilat.

Ancaman kebuluran

Keadaan kemanusiaan sangat kritikal di Somalia. Bagi banyak ancaman kelaparan yang menjulang.

Menurut UN, kira-kira 320,000 kanak-kanak di bawah lima tahun mengalami kekurangan gizi yang sihat, di mana 50,000 sangat kurang gizi.

Sejak November tahun lalu, 615,000 orang telah melarikan diri dari rumah mereka dan sekarang hidup ‘orang terlantar dalaman’.

Kami telah mengagihkan pek makanan kecemasan yang besar termasuk beras, tepung, gula, susu, bubur dan tarikh kepada 17,538 orang di Selatan Tengah dan Somaliland.

Dalam beberapa bulan akan datang kami akan mengedarkan makanan kepada tambahan 42,300 orang, termasuk Puntland. Lebih banyak makanan akan diagihkan kerana pembiayaan lebih banyak disediakan.

Tidak lama lagi kami akan melanjutkan kerja kecemasan untuk menampung Baidoa di rantau barat daya Bay, yang kini mengalami kemarau yang paling teruk dalam ingatan hidup.

 

Keperluan kesihatan kecemasan

Kesan kemarau telah menyebabkan penyebaran penyakit seperti cirit-birit akut, kolera, campak dan penyakit berkaitan pemakanan seperti kwashiorkor dan marasmus.

Kami menyediakan penjagaan kesihatan kritikal utama melalui tiga pusat kesihatan dan jangkauan mudah alih di kem IDP di dalam dan di sekitar Mogadishu, di wilayah Selatan Selatan. Cirit-birit dan campak berair akut telah tersebar luas di rantau ini.

Kami mengangkut pesakit yang kritikal, seperti kanak-kanak yang teruk gizi dan wanita hamil dengan komplikasi, melalui ambulans ke hospital di Mogadishu.

Kami kini menyediakan 180,000 liter air bersih setiap hari kepada sekitar 54,000 orang yang telah melarikan diri dari rumah mereka dan kini tinggal di kem-kem di luar Mogadishu.

 

Sistem pendidikan gagal

Kurang daripada satu pertiga kanak-kanak di Somalia pergi ke sekolah.

Beribu-ribu sekolah telah musnah semasa konflik, dan puluhan ribu kanak-kanak tinggal di kem-kem yang penuh sesak dengan kemudahan pendidikan yang sedikit atau langsung tiada.

Kami telah membina sebuah sekolah untuk lebih 700 murid di Balcad, lebih dari 20 km dari Mogadishu, dan kami mula membina satu lagi di Garowe di rantau Puntland.

Kami juga membina bilik darjah di daerah Abdaal di Somaliland.

Sumber: Islamic Relief Worldwide

Kemaskini: Mei 2017