Hari Pelarian Dunia 2017: Menghadapi cabaran terbesar dalam dua dekad

Bagaimana kita bertindak balas terhadap krisis pelarian global

Sejak Islamic Relief pertama kali dibentuk lebih daripada 30 tahun yang lalu, kami telah berada di barisan hadapan untuk menanggapi keperluan migran paksa di seluruh dunia.

Hari ini dunia telah mencapai titik krisis kerana jumlah pelarian melebihi 20 juta – angka tertinggi selama lebih daripada dua dekad.

Dengan penghijrahan terpaksa pada skala yang tidak pernah berlaku, pekerjaan kami di atas tanah yang menyokong pelarian di seluruh dunia adalah lebih penting daripada sebelumnya – bukan sahaja untuk memenuhi keperluan pelarian mereka sendiri tetapi juga untuk mengatasi sikap negatif dan sikap bermusuhan yang mereka sering membuat. 

Krisis pelarian global

Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR) menganggarkan bahawa menjelang akhir tahun 2015 sekitar 65.3 juta orang di seluruh dunia terpaksa meninggalkan rumah mereka kerana penganiayaan, konflik, keganasan atau pelanggaran hak asasi manusia.

Untuk menangani krisis ini, Sidang Kemuncak PBB diadakan di New York tahun lepas, membawa pemimpin dunia bersama-sama di sekitar satu pelan.

Deklarasi New York yang dihasilkan untuk Pelarian dan Migran mengandungi komitmen berani untuk menangani isu-isu semasa dan bersedia menghadapi cabaran masa depan. Mereka termasuk:

  • Melindungi hak asasi semua pelarian dan pendatang tanpa mengira status. Ini termasuk hak wanita dan kanak-kanak perempuan dan mempromosikan penyertaan penuh, sama dan bermakna dalam mencari penyelesaian.
  • Memastikan semua pelarian dan anak-anak pendatang menerima pendidikan dalam tempoh beberapa bulan ketibaan.
  • Mencegah dan bertindak balas terhadap keganasan seksual dan jantina.
  • Menyokong negara-negara yang menyelamatkan, menerima dan menyewa sejumlah besar pelarian dan pendatang.
  • Bekerja ke arah mengakhiri amalan menahan kanak-kanak untuk tujuan menentukan status penghijrahan mereka.

Terdapat rancangan untuk membina komitmen ini pada tahun-tahun akan datang.

Pemimpin diminta untuk memulakan rundingan yang akan membuka jalan kepada persidangan antarabangsa dan padat global. Ini bermakna migrasi, seperti bidang hubungan antarabangsa yang lain, akan berpandukan satu set prinsip dan pendekatan yang sama

Apakah yang dilakukan oleh Islamic Relief??

Sekurang-kurangnya setengah pelarian di dunia adalah orang Islam. Terdapat lebih daripada 5 juta pelarian Palestin di Timur Tengah, dan lebih dari 4.8 juta pelarian di seluruh dunia berasal dari Syria – termasuk 95% yang tinggal di lima negara jiran (Iraq, Jordan, Lebanon, Turki dan Mesir).

Lebih 2.5 juta pelarian berasal dari Afghanistan, majoriti kini tinggal di Pakistan dan Iran.

Dan lebih dari satu juta pelarian berasal dari Somalia, termasuk 413,000 di negara jiran Kenya.

Islamic Relief menyokong orang-orang yang terpaksa melarikan diri dari rumah mereka di 26 negara di seluruh dunia, termasuk Kanada, Kenya, Myanmar, Mali, Sweden dan Syria..

Islamic Relief menyokong orang-orang yang terpaksa melarikan diri dari rumah mereka di 26 negara di seluruh dunia.

Pada tahun 2015 sahaja (tahun terakhir di mana kita mempunyai angka penuh), kami bekerja dengan sekitar 6 juta pelarian, pengungsi dalaman (IDP), penerima pulang, pencari suaka dan komuniti yang menjadi tuan rumah mereka, menyumbang lebih kurang £40 juta program kami.

Kerja kami meliputi pengedaran luas barangan keperluan seperti selimut, tilam dan kasut pada bulan-bulan musim sejuk, membekalkan hospital dan pusat kesihatan dengan ubat-ubatan dan peralatan, dan menawarkan kaunseling psikologi untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang pulih dari trauma.

Apa yang anda boleh buat?

20 Jun adalah Hari Pelarian Dunia, satu peluang tahunan bagi kita semua untuk mengenali dan meraikan kekuatan, keberanian dan ketahanan jutaan pelarian.

Ini peluang untuk mempromosikan perdebatan, meningkatkan kesedaran dan menyokong beberapa kerja yang hebat yang dilakukan dengan pelarian dan pendatang di seluruh dunia.

TOGETHER adalah inisiatif global yang diketuai oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang ingin mengubah persepsi dan sikap negatif terhadap pelarian dan pendatang, dan mengukuhkan perpaduan sosial antara orang yang berpindah dan komuniti tuan rumah mereka. Mereka sikap negatif telah disahkan sekali lagi dalam tinjauan pendapat antarabangsa yang baru yang ditugaskan oleh Islamic Relief untuk menandakan Hari Pelarian Dunia 2017.

Di dalam Deklarasi New York, kesemua 193 Negara Anggota PBB telah sebulat suara mengalu-alukan BERSAMA dan komited untuk melaksanakan kempen.

Sertai perbualan di media sosial menggunakan hashtag #JoinTogether dan menyokong kerja kami.

 

Satu artikel oleh Dr. Abdul Rahman Bidin, Lembaga Pemegang Amanah (BOT) Islamic Relief Malaysia; Untuk maklumat lanjut, klik pautan di bawah;

https://docs.google.com/a/mcoba.org/document/d/1qRbmtlj5RzGuRCQhbY-nY70FvtfKkQgSFO1kYJpqWiQ/edit?usp=drivesdk