Kemas kini Berita | Krisis Afrika Timur

Keadaan kemanusiaan di Afrika Timur semakin teruk. Terdapat banyak faktor termasuk pemberhentian awal dan di bawah prestasi hujan bermusim di bahagian-bahagian besar rantau ini dan konflik berterusan di Sudan Selatan, wabak Kolera / Cirit-birit Akut Diare di Somalia, Ethiopia dan Sudan dan campak yang memberi kesan kepada kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Bilangan kanak-kanak kurang gizi yang semakin meningkat telah meningkat. Begitu juga, kelaziman kekurangan zat makanan di kalangan wanita hamil dan menyusukan wanita dan orang tua semakin meningkat disebabkan kekurangan makanan yang cukup untuk dimakan, kesihatan dan kebersihan yang kurang baik.

Islamic Relief telah memberi respons kepada keperluan kemanusiaan. Dalam tempoh dua minggu yang lalu, IR mengedarkan makanan kepada 23,325 penerima bantuan, NFI kepada 7,000 penerima, menyediakan 1,615,000 liter air ke IDP, pusat kesihatan dan sekolah, mata air yang telah dipulihkan untuk menyediakan air bersih, mengerahkan pasukan kesihatan mudah alih untuk menyediakan perkhidmatan kepada orang yang terlantar dalaman . Di Ethiopia, kami juga menyediakan makanan dan makanan tumpuan kepada ternakan yang produktif dan terdedah dengan tujuan untuk melindungi aset ternakan dan menyumbang kepada pemulihan awal.