Menyokong kanak-kanak yatim di seluruh dunia

Islamic Relief kini menaja lebih daripada 48,000 anak yatim di 24 buah negara dan dijemput untuk menghadiri persidangan dua hari, yang dihoskan oleh Yayasan Pelarian Humanitarian Relief IHH Turki di Istanbul, untuk membincangkan cabaran yang dihadapi oleh kanak-kanak yatim piatu.

Anwar Ahmed, pengurus kebajikan kanak-kanak dan anak yatim di ibu pejabat global Islamic Relief, bercakap pada majlis itu. Dia membincangkan isu ini, dan banyak faktor di sebalik peningkatan jumlah anak yatim di dunia.

Anwar Ahmed, orphans and child welfare manager at Islamic Relief.

Menurut angka dari Unicef, terdapat sekitar 153 juta kanak-kanak di seluruh dunia yang kehilangan satu atau kedua ibu bapanya, dan, menurut Save the Children, lebih dari 7 juta kanak-kanak berada dalam penjagaan institusi.

Bercakap selepas acara itu, yang berlangsung dari 12-13 Disember, beliau berkata: “Adalah tidak adil untuk mengatakan semua penjagaan institusi adalah buruk kerana ia sangat berbeza dari pertubuhan ke pendirian, tetapi sering kali mereka penuh sesak, dengan rutin rejimen, menyebabkan kanak-kanak tidak mendapat perhatian individu, kasih sayang dan hubungan sosial yang mereka perlukan untuk berkembang maju . Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pertumbuhan dalam penjagaan institusi boleh merosakkan dan melambatkan perkembangan kanak-kanak.

“Pejabat Pembangunan Anak di University of Pittsburgh mendapati bahawa dengan cuti perayaan dan pekerja, anak-anak di rumah anak yatim terdedah kepada 60 hingga 100 penjaga yang berbeza dalam tempoh dua tahun pertama kehidupan mereka, dan ini jelas bukan pengalaman yang positif bagi mereka. Kanak-kanak jauh lebih bahagia dan lebih baik apabila berada dalam persekitaran keluarga, dan begitu Islamic Relief membantu saudara-mara menyokong anak-anak yatim piatu daripada terpaksa menolaknya.”

Terdapat banyak sebab mengapa kanak-kanak telah menjadi yatim piatu dan mereka termasuk kesihatan ibu bapa, dengan 17.9 juta kanak-kanak yang telah menjadi yatim oleh HIV atau AIDS, kekurangan sanitasi di banyak negara, dan peningkatan konflik bersenjata.

Angka-angka dari Penyiasatan Konflik Bersenjata ISS menunjukkan bahawa pada tahun 2010 terdapat 55 konflik aktif di dunia, menyebabkan 49,000 kematian yang direkodkan. Empat tahun kemudian, pada tahun 2014, manakala bilangan konflik telah berkurangan kepada 41, jumlah kematian yang direkodkan telah meningkat kepada sekitar 180,000.

Menjawab lebih baik kepada keadaan

Terdapat beberapa masalah dalam menangani keperluan kanak-kanak yang telah menjadi yatim piatu. Cabaran utama termasuk memenuhi keperluan asas seperti makanan, tempat tinggal dan air, akses kepada pendidikan, buruh kanak-kanak, perkahwinan paksa, pemerdagangan manusia, kekurangan sokongan komuniti dan keluarga serta pemecatan harta benda.

Setiap hari anak-anak ditinggalkan kerana kemiskinan, dan, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kira-kira 800,000 orang setiap tahun membunuh diri, dengan lebih daripada 75 peratus daripada mereka yang tinggal di negara berpendapatan rendah atau sederhana.

Anwar Ahmed menambah bahawa persidangan ini telah direka untuk menyatukan amalan terbaik dan pemikiran kolaboratif mengenai subjek ini dengan tujuan untuk menyesuaikan diri dan bekerjasama untuk bertindak balas dengan lebih baik kepada situasi.

Program Tajaan Orphan Satu-dengan-Satu Islamic Relief telah ditubuhkan pada tahun 1986. Skim kami memenuhi keperluan asas anak-anak yatim piatu dan keluarga mereka dengan menyediakan elaun tetap, akses kepada penjagaan kesihatan dan pengedaran makanan. Anak lelaki dan perempuan disokong untuk bersekolah dan memanfaatkan pendidikan mereka. Ibu bapa atau penjaga mereka disokong melalui projek pembiayaan mikro dan mata pencaharian kami supaya mereka dapat menikmati kehidupan yang lebih baik. Di mana perlu, kami memberikan sokongan psikososial dan menubuhkan ruang yang mesra kanak-kanak untuk membantu kanak-kanak mengatasi trauma.

Kami juga menangani isu-isu yang menyebabkan kanak-kanak berisiko, seperti perdagangan kanak-kanak, buruh kanak-kanak, perkahwinan awal dan paksa dan keganasan berasaskan jantina.