Bantuan musim sejuk berikutan gempa bumi

Di Pakistan, di daerah utara Chitral dan Shangla, Islamic Relief bulan ini melancarkan projek sengit selama dua bulan untuk mengedarkan barangan musim sejuk kepada kira-kira 1,500 orang yang terkena gempa bumi. Di Afghanistan, projek satu bulan di kawasan pedalaman Badakhshan, Takhar, Jalalabad dan Kunar dijangka mencapai 1,400 orang.

Gempa itu, yang mengukur 7.7 pada skala Richter, membawa nyawa sekitar 800 orang di seluruh Pakistan dan Afghanistan, dan memusnahkan ribuan rumah. Gempa bumi berlaku sejurus sebelum bermulanya musim sejuk, yang bermaksud sekarang, ketika suhu di Badakhshan turun di bawah -7C (19F), mereka yang kehilangan rumah mereka berjuang untuk bertahan hidup.

Di Pakistan, Islamic Relief sudah memberi respons kepada gempa bumi itu, memberikan bantuan segera melalui pengedaran khemah, set dapur, cadar, dan tikar. Projek musim sejuk baru ini bermakna setiap keluarga akan disediakan dengan tikar lantai plastik, tilam kapas, bantal poliester dan sarung bantal, kain poliester, selimut dan pelompat kanak-kanak, selendang bersaiz dewasa, dapur dan cerobong, lampu solar, stoking dan topi.

Barang-barang tersebut akan dibeli dari pasaran tempatan, secara langsung terus menyokong ekonomi tempatan.

Di Afghanistan, Islamic Relief akan bekerja di kawasan pedalaman Badakhshan, Takhar, Jalalabad dan Kunar, di bahagian timur dan timur negara ini. Pakar-pakar akan menyediakan makanan, tempat tinggal, barangan bukan makanan seperti peralatan kebersihan, dan bahan pemanasan seperti arang dan kayu api. Kami sudah mengedarkan makanan, selimut dan kepingan plastik kepada kira-kira 4,000 orang.