Kebuluran telah diisytiharkan di Selatan Sudan, dan Afrika juga dalam risiko

Bilangan orang ramai yang berhadapan risiko kebuluran kini mencecah lebih 11 juta.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengisytiharkan kebuluran di beberapa kawasan di Selatan Sudan, kali pertama ia diumumkan di mana-mana bahagian dunia dalam tempoh enam tahun.

Pergolakan dan kemarau di Afrika (di mana imej di bawah diambil pada tahun 2016) dan Selatan Sudan telah mengakibatkan krisis kemanusiaan pada kadar yang membimbangkan.

Laporan yang diperolehi dari kawasan tersebut menandakan krisis ini akan berlarutan menjadi lebih teruk berbanding peristiwa kebuluran pada tahun 2011.

Pegawai Eksekutif Kanan Islamic Relief Naser Haghamed berkata: “Situasi di Selatan Sudan kini merupakan isu yang sangat-sangat serius”

“Kehidupan kini menjadi sebuah penderitaan yang tidak tertanggung dengan kejadian kelaparan yang menular yang telah membunuh ramai penduduk di kawasan tersebut.”

“Kita mesti bertindak segera dan kami memohon penyokong kami untuk menderma seikhlas hati mereka supaya kami dapat membantu mereka yang sangat-sangat memerlukan bantuan makanan.”

 

Ibu empat orang anak ini mengatakan bahawa beliau hanya mampu memberikan anak-anaknya makan untuk tempoh lima hari akan datang.

Seramai 100,000 orang di Selatan Sudan menghadapi bencana kebuluran dengan satu juta lagi hampir-hampir dikelaskan sebagai mangsa kebuluran.

Tanduk Afrika yang merangkumi Etiopia, Kenya dan Somalia telah dilanda kemarau yang berbulan-bulan. Hospital di Somalia kini merawat kanak-kanak yang mengalami dehidrasi teruk manakala di Kenya pula, kerajaan telah mengisytiharkan darurat peringkat kebangsaan.

Islamic Relief telah pun memerlukan kerja-kerja di peringkat lapangan di Etiopia (gambar di bawah menunjukkan orang ramai yang sedang berbaris untuk menerima agihan air), Kenya, Somalia dan Selatan Sudan dalam usaha menangani impak konflik dan kemarau tersebut.

Tahun lalu, kami telah melaksanakan sebuah projek di Somalia yang melibatkan pengagihan bekalan makanan darurat, ubat-ubatan dan keperluan dan penstokan semula haiwan yang merupakan sumber susu dan daging yang menjadi kebergantungan penduduk.

Lebih terkini, kami telah menjalankan inisiatif pengangkutan air dengan trak dan membekalkan bantuan makanan di Etiopia lanjutan kejadian perubahan cuaca. Di Kenya, kami menjalankan program bernilai £1 juta yang telah meningkatkan kebingkasan isi rumah terhadap kemarau.

Kami sedang berusaha ke arah penyelesaian jangka-panjang di Somalia untuk menghapuskan kitaran kemarau dan banjir yang berulang, dengan menjalankan projek lubang gerek bernilai $5 juta yang akan membekalkan 36 punca bekalan air yang mampan merentasi kawasan tersebut dan memasang tangki bawah tanah yang boleh menyimpan air hujan yang pada waktu ini mengalir bebas ke Laut Merah.

     

Sumber: Islamic Relief Worldwide (IRW)