IR Filipina taburan pertama Ramadan

Islam dianggap sebagai agama kedua terbesar Filipina, dengan lebih lima juta penganut di seluruh pulau-pulaunya. Tahun ini, Islamic Relief Philippines mengadakan program pengedaran Ramadan yang pertama, menyampaikan pek makanan kepada masyarakat Filipina yang paling lemah.

Kami meminta Sandra Borgueta, Pegawai Komunikasi dan Advokasi IR Filipina, untuk memberitahu kami tentang pengalamannya yang melawat Pagalungan, Maguindanao – sebuah perbandaran dengan salah satu penduduk Islam terbesar.

Inilah kisah Sandra:

Pagalungan berjarak 90 minit pemanduan dari Cotabato City.
Ia adalah kawasan yang sangat sensitif cuaca, terdedah kepada banjir teruk akibat persekitaran yang rendah dan kemarau kerana iklim tropika di negara ini. Semasa monsun, rantau Rio Grande de Mindanao dan Liguasan cenderung melimpah dan hanya lewat tahun lepas seluruh wilayah Maguindanao mengalami kemarau. Keadaan yang melampau menjadikan hidup sukar bagi 10,401 isi rumah di perbandaran yang bergantung kepada pertanian dan memancing sebagai sumber utama pendapatan mereka. Pertengkaran ganas yang berterusan dari peperangan klan yang mendalam juga telah memburukkan lagi keadaan hidup di kawasan tersebut.

 

Samia Batua and her family at their home in Galakit, Pagalungan.
Samia Batua dan keluarganya di rumah mereka di Galakit, Pagalungan.

Apabila saya pertama kali bertemu dengan Samia Batua, dia berdiri sejajar untuk mengumpul pek makanannya. Suaminya terpaksa bekerja di ladang mereka supaya dia disertai oleh jirannya – kebanyakannya wanita. Dengan lima kanak-kanak untuk menyokong, dia bercakap bangga dengan empat yang baru-baru ini tamat pengajian. “Kami meminjam banyak wang untuk kolej. Saya kini P300,000 * dalam hutang,” dia memberitahu saya dengan mengeluh. “Saya tidak kisah dengan masalah ini, walaupun, selagi mereka semua tamat sekolah. Adalah penting bagi mereka mendapatkan pendidikan.” Ketika saya bertanya kepadanya bagaimana dia berharap untuk membayar pinjamannya, dia berkata dia tidak tahu. Samia adalah salah satu daripada banyak ibu yang saya temui di Pagalungan dengan cerita yang sama.
Turun di ladang dan di seberang sungai


Pasukan saya bertanya sama ada saya bersedia menyeberangi sungai untuk melawat lebih banyak masyarakat Islam Pagalungan. Saya telah biasa untuk menaiki bot 30 minit dan tidak takut air, jadi saya bergantung kepada peluang. Keesokan harinya, bagaimanapun, saya mendapati bahawa ia bukan hanya persimpangan – kami berada di dalam bot selama lima jam. Isi rumah untuk kami temujanji berada di sepanjang paya Liguasan yang terkenal. Ia mengambil sedikit masa lebih daripada dua jam untuk pergi dan balik hanya untuk melawat beberapa rumah pertama.

Penduduk tempatan memanggilnya “Marshland.” Ini kerana rumah-rumah duduk di atas tanah kecil dan ada air dari satu sama lain. Secara idealnya, kami berharap temuduga akan mengambil masa tiga hingga empat minit setiap rumah, tetapi sejak kami mendayung satu rumah demi satu, kami menghabiskan masa 10 hingga 15 minit di hanya satu perhentian. Dalam masa tiga jam, kami hanya dapat menemu bual 20 keluarga.
Keesokan harinya jauh lebih bermanfaat. Kami mengembara ke sebuah lagi kampung di mana rumah-rumah berada di dalam ladang dan itu bermakna berjalan kaki dengan berjalan kaki. Kemarau baru-baru ini telah hilang dan masyarakat kini menikmati hujan, dengan air mengalir dari ladang dan ke beberapa rumah. Kami menghabiskan lima hari menemubual lebih dari dua ribu keluarga dan menyampaikan pek makanan.
Semasa temubual, kami akan meminta kad pengenalan untuk memastikan bahawa kami bercakap dengan penduduk tempatan yang berada dalam komuniti yang betul. Hampir semua daripada mereka tidak mempunyai ID mereka dengan mereka kerana mereka masih berada di pusat pemindahan, pengungsi dalaman kerana ladangnya kering atau dibanjiri, atau melarikan diri dari konflik.
Kami berjumpa Imam Guiamed Nur dari kampung Bago-enged. Dia telah tinggal di pondok komuniti selama empat minggu sejak pertempuran ganas meletus di kampungnya. “Terdapat puak puak dan orang-orang dengan senapang menembak satu sama lain. Kami terpaksa melarikan diri, “katanya kepada kami. Keluarganya berkongsi pusat pemindahan dengan empat familia lain. Walaupun di tengah-tengah kekerasan dan kesulitan yang mereka alami, Imam Guiamed mengatakan bahawa Ramadan adalah masa untuk memaafkan dan mereka berdoa untuk keamanan di tanah mereka. “Puasa dalam bulan suci Ramadhan adalah masa ketika kita mencari pengampunan dari Allah swt untuk dosa-dosa masa lalu kita. [Untuk berpuasa] adalah kewajipan yang perlu dilakukan oleh umat Islam supaya kita dapat meraih ganjaran di akhirat. “Kisah ini tidak biasa di Pagalungan, di mana kebanyakan keluarga boleh lapar selama beberapa hari kerana mereka tidak mempunyai pendapatan yang stabil.

Imam Guiamed Nur sits with his neighbours in their community hut to break fast together.
Imam Guiamed Nur duduk bersama jirannya di pondok komuniti mereka untuk bersama-sama berbuka puasa.

Imam Guiamed adalah antara mereka yang menerima pek makanan dan dia sangat berterima kasih atas sokongan yang diberikan kepada mereka. “Kami dapat mempunyai kanduli (pesta) dan kami berkongsi makanan kami dengan yang lain di sini dalam komuniti yang tidak dapat menyediakan iftar,” katanya. “Kami berdoa agar mereka yang datang membantu kami mendapat lebih banyak berkat sehingga dapat membantu lebih ramai orang seperti kami.” Ia terus memukau saya bahawa walaupun dengan sedikit yang mereka terima, Imam Guiamed berasa cukup murah hati untuk berkongsi makanannya dengan jiran-jirannya.
Jasmin Salazar, seorang petani dari Galakit, berkata bahawa kebanyakan keluarga dalam komunitinya bergantung kepada kebun sayur mereka sendiri. “Ladang kami telah kering kerana musim kemarau, jadi kami cuba menanam sayur-sayuran sehingga sekurang-kurangnya kami mempunyai sesuatu untuk dimakan,” dia memberitahu kami. Pek makanan itu bermaksud Jasmin dan keluarganya tidak perlu risau tentang tempat untuk mendapatkan makanan untuk Iftar lagi. “Anda mempertaruhkan nyawa anda untuk berada di sini bersama kami apabila orang lain dalam ketakutan, semoga Allah SWT terus memberkati hati dan semangat anda.”
Saya berada di sana selama 15 hari, tetapi apa yang saya saksikan akan terus memberi inspirasi kepada saya dan kerja yang saya lakukan dengan Islamic Relief. Sebagai seorang Katolik, saya berhubung dengan Ramadan sebagai satu perjalanan dari kontemplasi yang ikhlas, di mana kita mencari kejelasan iman kita dan tujuan kita sebagai pelayan yang baik. Saya merasa istimewa untuk menjadi sebahagian daripada pasukan IR Filipina di Pagalungan yang bekerja keras untuk menjadikan aktiviti ini suatu kejayaan.
*4,526 GBP. Satu peso bersamaan 0.02 GBP.

Secara keseluruhannya, IR Philippines mengagihkan hampir 2,000 pek makanan yang mengandungi beras, minyak, kacang, garam, sardin dan daging kalengan, memastikan keluarga kekal selamat di bulan Ramadhan.