Lawatan Ramadan IR Malaysia sedang berjalan

Program Pelepasan Ramadan Islam Relief Malaysia telah dilaksanakan sejak tahun 2006.

Tahun ini, setelah mencapai ulang tahun kesepuluhnya, IR Malaysia memperkenalkan elemen baru kepada pengedaran pek makanan tradisional dengan menganjurkan Kembara Saham Akhirat – Lawatan Jalan-jalan Ramadan.

Dibina atas tanggapan Islam untuk membantu jiran seseorang dan mengekalkan hubungan dengan masyarakat, perjalanan jalan ini membolehkan kakitangan IR Malaysia dan sukarelawan meraikan dan berkongsi kegembiraan dan berkat Ramadan dengan para penerima. Kembara Saham Akhirat mencapai dua lokasi pertama pada Sabtu lepas (11 Jun 2016), dengan berhenti di Muadzam Shah, Pahang, untuk berpecah dengan penduduk Jakun di Kampung Buluh Nipis.

Sebagai pasukan kakitangan IR dan sukarelawan IR tiba di Kampung Buluh Nipis, mereka membantu membersihkan dewan pelbagai guna, musollah – bilik sembahyang – dan klinik, sebelum memulakan persiapan untuk makan malam Iftar. Kakitangan dan sukarelawan bekerja rapat dengan penduduk untuk membuat hidangan tandatangan acara, kesang, yang merupakan makanan istimewa tempatan yang dibuat dari spesies daun yang jarang dijumpai. Iftar juga mengadakan aktiviti yang menyeronokkan untuk kanak-kanak dan pengedaran pek makanan kepada 101 keluarga dari kampung, yang termasuk barangan seperti beras, minyak, tepung, biskut dan ayam.

 

Seorang penduduk tempatan menerima pek makanan Ramadan.

Penduduk tempatan berbuka puasa dengan kakitangan Islamic Relief Malaysia sebagai sebahagian daripada Tour Relief Ramadan pertama.

Kanak-kanak mengambil bahagian dalam aktiviti yang menyeronokkan sebagai sebahagian daripada Iftar.

 

“Islam Relief Malaysia berhasrat meneruskan program seperti ini pada masa akan datang, dan dengan penglibatan yang lebih besar daripada pihak berkepentingan untuk menyumbang dan bekerjasama dengan kami,” kata Ketua Bantuan dan Program IR Malaysia, Kamarul Halim Sakrani. Sebelum bulan diberkati hampir berakhir, perhentian terakhir Kembara Saham Akhirat akan berada di rumah anak yatim di Bukit Gantang pada 18 Jun 2016.

Sebagai sebahagian daripada Program Bantuan Ramadan Islamic Relief Malaysia tahun ini, 300 sukarelawan berjaya mengagihkan 6,000 pek makanan kepada 30,000 penerima di 74 lokasi di seluruh Malaysia.