“Suara di dalam saya berkata: ‘Ayo, anda boleh melakukannya!'”

Untuk Hari Kemanusiaan Dunia kami memberi penghormatan kepada para wira kemanusiaan kami di lapangan.

Sebagai pegawai kebajikan kanak-kanak Sambou Camara membantu anak-anak yatim yang lemah di Mali, yang memberikan sokongan kewangan dan psikologi.

Dalam peranannya dahulu sebagai pembantu sosial, dia ditugaskan pergi rumah ke rumah, memastikan setiap anak yatim dalam program tajaan telah dilawati dan dinilai:

“Saya perlu mengakui bahawa kerja ini memerlukan banyak usaha. Dari pukul 7 pagi hingga 6 petang, kami terpaksa memandu motosikal dalam trafik, di antara kereta, di tempat yang tidak mudah atau mungkin memandu.

“Kadang-kadang kita terpaksa melakukan perjalanan jauh untuk mencapai anak-anak yatim ini. Suatu hari saya bekerja keras dan telah mencapai had saya. Saya sangat letih bahawa saya mahu pulang ke rumah.

“Ketika saya mempertimbangkan jarak yang saya harus bepergian (15 km lagi) untuk mencapai anak yatim yang akan datang saya berhenti sejenak. Bagaimanapun, ada suara di dalam saya: “Ayo Sambou, kamu boleh melakukannya! Kamu perlu teruskan usaha tambahan ini!” Dan saya tahu ianya benar.

“Saya tahu saya menyumbang kepada kesejahteraan kanak-kanak ini. Saya tahu saya menyumbang untuk membina masa depannya. Oleh itu saya bermotivasi untuk bergerak ke hadapan.

“Ini adalah pertempuran setiap hari dan satu yang memberi saya kepuasan yang cukup, memastikan orang menerima sokongan yang mereka perlukan. Saya berasa rendah diri berkhidmat untuk tujuan mulia ini.”