Situasi Kemanusiaan di Yaman

“Keraguan keselamatan makanan, wabak penyakit taun, konflik berterusan, ketidakstabilan ekonomi telah menyebabkan satu situasi kemanusiaan paling serius di dunia.”

 

Yaman diisytiharkan sebagai sebuah negara termiskin di Timur Tengah sejak krisis bermula pada Mac 2015 lalu. Peperangan yang berterusan selama tiga tahun telah menyebabkan tragedi kemanusiaan yang sangat kritikal. Hari ini, lebih 22.2 juta daripada 29.3 juta penduduk Yaman amat memerlukan bantuan dan 11.3 juta daripadanya memerlukan bantuan kecemasan.

 

Ketika ini, 17.8 juta penduduk di Yaman tidak mendapat sumber makanan yang selamat. Sekitar 2.9 juta kanak-kanak dan wanita mengandung dilaporkan kekurangan zat serta 400,000 kanak-kanak di bawah umur lima tahun berada di ambang kematian.

 

Kira-kira 16 juta penduduk pula ketiadaan akses kepada sumber air bersih atau kemudahan sanitasi yang mencukupi di mana kawasan pedalaman adalah lokasi paling terjejas. Selain itu, 16.4 juta penduduk pula memerlukan bantuan bagi menampung keperluan kesihatan namun hanya 50 peratus kemudahan kesihatan sahaja yang berfungsi.

 

Lebih 2 juta pula direkodkan sebagai pelarian dalam negara. Berdasarkan laporan kemudahan kesihatan, sekurang-sekurangnya 8,757 orang telah terkorban dan seramai 50,610 pula cedera. Manakala, ratusan ribu pekerja tidak menerima bayaran gaji lebih dari setahun setengah yang menyebabkan banyak keluarga jatuh miskin.

 

Sumber: IR Yemen.