Ramadan Samad

Setiap Ramadan, Islamic Relief Bangladesh menyediakan pek makanan kepada orang yang paling lemah dalam kemiskinan yang dilanda bencana dan daerah rawan bencana negara.

Samad pernah bekerja di Mymensingh sebelum kecelakaan yang rosak. Kini dia tidak dapat memberi tekanan pada tulang belakangnya, terlibat dalam apa-apa aktiviti fizikal dan, akibatnya, tidak dapat hidup. “Isteri saya membuat kuih dan menjualnya di pasar setiap hari,” ujar Samad. “Jika jualan berjalan lancar, kita dapat makan. Sekiranya jualan tidak berjalan lancar, kami tidak boleh makan apa-apa pada hari itu.”

Oleh kerana perniagaan isterinya sangat bergantung pada faktor luaran, apa-apa dari cuaca buruk sehingga tidak dapat membekalkan bahan untuk kek dapat mempengaruhi sama ada mereka makan malam itu. “Kami tidak pernah mendapat cukup makanan, tetapi kami berterima kasih kepada Allah (swt) kerana sedikit yang kita dapat. Tetapi kebanyakan masa seperti puasa telah menjadi amalan biasa dalam kehidupan kita.” Walaupun Samad tidak dapat membantu isterinya melalui kerja, dia tetap berharap. “Saya cuba membantu isteri saya sekurang-kurangnya dengan kerja rumah. Tetapi dia kuat, sangat kuat, dan dia telah memelihara kami sepanjang tahun ini.”

Islamic Relief Bangladesh menyediakan Samad dan isterinya dengan pek makanan yang mengandung beras, kacang merah, kacang ayam, minyak kacang soya dan gula, memastikan pasangan itu tetap aman pada bulan Ramadan. “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah (swt) kerana menghantar makanan ini kepada saya melalui Islamic Relief.”

Kira-kira 1.5 juta orang di seluruh dunia akan menerima pek makanan Ramadan tahun ini.