Ramadan Mujkira

Islamic Relief telah mengedarkan bantuan makanan di Murshidabad, salah satu daerah yang paling miskin di Bengal Barat, sejak lima tahun yang lalu. Ramadan ini tidak berbeza, cuma lebih daripada 1,000 bungkusan makanan diedarkan di daerah ini sahaja.

“Saya seorang janda yang tinggal bersama anak perempuan saya yang merupakan hasil daripada penceraian,” Mujkira yang berusia 40 tahun memberitahu kami. Kedua-dua Mujkira dan anaknya yang berusia 20 tahun, Manera, bekerjasama untuk memastikan mereka mempunyai cukup makanan untuk dimakan setiap hari. “Kami tidak mempunyai sebarang sumber pendapatan seperti itu,” ujar Mujkira dengan sedih. “Untuk menggiling sepuluh kilogram beras, kami mendapat satu kilogram serbuk beras sebagai upah.”

Pasangan ini tinggal di sebuah rumah kecil di Sherpur dan menghadapi pelbagai cabaran untuk mengakses air serta makanan, dengan tiub terdekat mereka dengan cukup berjalan kaki. “Kekurangan makanan dan kekurangan air minuman yang selamat menyebabkan banyak masalah kesihatan bagi kami, tetapi tidak ada kemudahan perubatan yang berdekatan dan kami tidak mampu apa-apa yang ada.” Semasa Ramadan, Mujkira sering bimbang tentang bagaimana mereka akan berbuka berpuasa. Sebagai sebahagian daripada program pengagihan makanan Islamic Relief di India, sukarelawan melawat Mujkira dan Manera untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan mereka. “Mereka memahami keadaan dan keperluan saya, dan mereka memilih saya sebagai orang yang memerlukan dan memberikan saya makanan Ramadan.”

Islamic Relief menyediakan Mujkira dan Manera dengan pek makanan yang mengandung beras, tepung, denyut, gula, kacang anak ayam dan daun teh, memastikan mereka tetap aman pada bulan Ramadhan. Ujar Mujkira: “Paket makanan ini cukup untuk saya dan anak perempuan saya semasa Ramadan, inshaAllah! Saya sangat gembira dan lega bahawa saya tidak perlu bimbang tentang makanan kami dan akan dapat menumpukan perhatian kepada ibadat.”

Kira-kira 1.5 juta orang di seluruh dunia akan menerima pek makanan Ramadan tahun ini.