Beribu-ribu orang melarikan diri dari rumah mereka di Iraq ketika pertempuran bertambah

Kem mencapai kemampuan apabila keluarga melarikan diri Fallujah dan Makhmur dalam panas musim panas yang terik.

Islamic Relief mengedarkan pek makanan kecemasan kepada ribuan orang yang melarikan diri dari rumah mereka di Iraq.

Ketika pasukan keselamatan Iraq cuba merebut kembali kawasan yang dipegang oleh Negara Islam Iraq dan keluarga Levant (ISIL) telah meninggalkan segala-galanya di belakang dan kini tidak ada perlindungan di panas musim panas yang terik.

Lebih 85,000 orang telah melarikan diri dari rumah mereka sejak operasi ketenteraan untuk menawan semula bandar Fallujah bermula sebulan yang lalu.

Skop krisis telah melampaui kemampuan kemanusiaan.

Organisasi kemanusiaan tidak mempunyai akses ke Fallujah dan kira-kira 50,000 orang awam masih berada di dalam bandar, dengan bekalan makanan yang terhad atau tidak ada dan sedikit sumber air minuman yang selamat.

Orang-orang yang baru terlantar itu sedang berteduh di tiga kem dengan keperluan mendesak makanan, air, sanitasi dan peminat untuk mengatasi panas yang panas ketika musim panas berada di puncaknya.

Pada masa yang sama, 200 batu (350km) ke utara, semakin ramai orang yang melarikan diri dari rumah mereka berikutan operasi ketenteraan di Daerah Makhmur.

Sejak Ahad (19 Jun 2016) hampir 3,000 orang dari Makhmur tiba di Kem Debaga berhampiran (ditunjukkan di atas), yang kini lebih daripada kapasiti 5,000 orang.

 

Distributing food packs at Debega Camp

Mengedarkan pek makanan di Kem Debega

 

Islamic Relief telah mengedarkan 331 pek makanan kepada 1,655 orang di Kem Debaga dan merancang untuk mengedarkan 3,000 lebih kepada 15,000 orang di tiga kem di luar Fallujah.

Kami telah beroperasi di Iraq sejak tahun 1996 dan rangkaian kehadiran dan jaringan kami telah meletakkan Islamic Relief dalam kedudukan yang kuat untuk mengakses kawasan yang sukar dicapai.

Sokongan tambahan amat diperlukan untuk membekalkan orang yang terlantar yang terdedah dengan barang makanan, air dan kebersihan.

Sekali pandang:

  • Krisis kemanusiaan di Iraq adalah salah satu yang terbesar dan paling kompleks di dunia, yang memberi kesan kepada hampir sepertiga penduduknya.
  • Sepuluh juta warga Iraq kini memerlukan bantuan kemanusiaan.
  • Terdapat laporan mengenai orang yang tenggelam, yang cedera atau dibunuh oleh penembak tepat atau alat peledak yang diperbaiki dalam usaha mereka melarikan diri dari Fallujah.
  • Sebelum ini operasi ketenteraan yang paling baru-baru ini, 75,000 orang yang terlantar telah menetap di kem-kem berhampiran Fallujah.
  • Dengan peningkatan suhu dan kekurangan air minuman bersih risiko wabak penyakit adalah tinggi.