Perkongsian Islamic Relief Baru di Bangladesh untuk mencapai 300,000 orang melarikan diri dari Myanmar

Islamic Relief meningkatkan sokongannya kepada organisasi rakan kemanusiaan yang bekerja di lapangan untuk menyediakan bantuan penting kepada beberapa beratus ribu orang yang telah melarikan diri dari konflik di Myanmar ke Cox’s Bazar di negara jiran Bangladesh.

Kami dengan sukacitanya mengumumkan PULSE Bangladesh sebagai rakan tempatan pertama kami, yang diluluskan oleh pihak berkuasa Bangladeshi untuk bekerja dalam krisis semasa di kem Bazar Cox. Terima kasih kepada PULSE dan rakan kongsi yang lain, kami meningkatkan program tindak balas kecemasan yang kami dana untuk mencapai 300,000 orang atau sekitar 50,000 keluarga dalam beberapa minggu akan datang – dengan pek makanan, bekalan perlindungan dan kebersihan.

Ketua Islamic Relief Asia, Masud Siddique, berkata:

“Kami tidak dapat memberi respons kepada krisis ini pada skala itu tanpa sokongan yang begitu banyak dari para penderma di seluruh dunia. Kami gembira dengan PULSE kami bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan yang berpengalaman dalam bekerja di Cox’s Bazar dan menyedari keperluan akut penduduk yang terlantar. Perkongsian ini akan membantu kami meluaskan jangkauan kami dalam krisis kemanusiaan yang teruk ini.

“Pada bulan-bulan akan datang, kami akan mengenal pasti pelbagai lokasi di mana kami boleh bekerjasama dengan PULSE Bangladesh untuk memberi perkhidmatan kepada mereka yang memerlukan sokongan kami yang paling banyak, sambil membina kapasiti PULSE untuk menyampaikan bantuan dengan baik ke masa depan dalam keadaan kecemasan seperti ini.”

Di samping perkongsian ini kami juga akan membiayai beberapa pertubuhan bantuan antarabangsa untuk menyampaikan bantuan kecemasan kepada orang-orang yang telah melarikan Myanmar ke Bangladesh sejak Ogos 2017.

 

Nota untuk editor

Islamic Relief bekerja di lebih dari 30 negara di seluruh dunia yang memberikan program jangka panjang, lestari untuk membantu masyarakat mengangkat diri dari kemiskinan dan bertindak menyelamatkan nyawa semasa krisis kemanusiaan.

Kami mempunyai sejarah yang panjang dan bangga bekerja di Bangladesh sejak tahun 1991. Kami telah menyampaikan bantuan kecemasan serta projek pembangunan yang merangkumi tumpuan utama dalam membangunkan komuniti, membantu mereka menjauhkan diri dari kemiskinan dan melindungi terhadap bencana alam. Projek-projek ini termasuk projek perubahan iklim yang dibiayai oleh kerajaan UK. Selama 26 tahun yang lalu kami berdiri teguh di samping rakyat Bangladesh dan menyokong mereka melalui semua bencana utama seperti banjir, siklon dan kemarau.

 

Sumber: Islamic Relief Worldwide (IRW)