Jutaan Terima Kasih Sebagai Minggu Amal Muda Meningkatkan Jumlah Rekod Untuk Projek Islamic Relief Kanak-kanak

Orang muda di seluruh dunia dan di luar negara telah meningkatkan jumlah pemecatan rekod hampir £1.17m untuk Minggu Amal – setakat ini jumlah terbesar dalam sejarah 14-minggu Minggu.

Wang yang dibangkitkan – £1,169,285.48 setakat ini – akan digunakan oleh Islamic Relief untuk menyediakan bantuan dan bantuan kepada kanak-kanak yang lemah di seluruh dunia. Jumlah sementara melebihi £100,000 pada tahun lepas iaitu £1,057,220.12.

Minggu Amal tahun ini, yang berlangsung dari 23 hingga 29 Oktober, mempunyai tema Let’s Build Together. Beribu-ribu orang muda didanai di lebih daripada 200 universiti, sekolah, kolej, kumpulan remaja dan perniagaan di seluruh UK, Kanada, Jerman, Qatar, Amerika Syarikat dan Australia.

Jumlah pemecah rekod membawa jumlah keseluruhan yang dibangkitkan oleh para pelajar di London, UK dan di peringkat antarabangsa. Jumlah itu didedahkan pada hari Ahad pada 26 November semasa Majlis Makan Malam Tahunan Antarabangsa Islamic Relief di Crowne Plaza Hotel di Glasgow, dihadiri oleh 400 tetamu dari seluruh UK dan dari luar negara.

Imran Madran, Pengarah Islamic Relief UK, berkata:

“Ini adalah pencapaian hebat. Beribu-ribu pelajar dan sukarelawan di seluruh dunia dan di seluruh dunia telah memberikan masa dan tenaga mereka untuk mengumpul dana untuk Minggu Amal, bekerja keras dan kreatif untuk mencapai begitu banyak untuk kanak-kanak dan orang muda yang begitu kecil.”

Jumlah serantau UK sementara yang dibangkitkan untuk Minggu Amal adalah seperti berikut (pada hari Rabu 29 November 2017):

 • Scotland: £120,728.71
 • Wales & Barat England: £50,830.80
 • Utara England: £93,846.22
 • The Midlands: £117,975.30
 • London: £464,026.47
 • Selatan England: £91,143.62

Para sukarelawan menaikkan wang dengan menganjurkan dan mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti dan cabaran termasuk mendaki gunung, pertandingan bola sepak, pertunjukan fesyen dan Jungle Runs hingga 40 makan malam pengumpulan dana, koleksi jalan raya di 43 pusat bandar, penjualan bakar, lelongan pengumpulan dana dan juga Mad Hatter tea dan pesta kek.

Lelongan pengumpulan dana terbukti sangat popular dengan pisang menjual £3,000 semasa lelongan dan makan malam UCL, menjadikannya buah yang paling mahal di dunia. Di tempat lain, 18 kuih bertema bata dilelong untuk jumlah kumulatif sebanyak £82,662 dan lukisan kanvas di University of Exeter dijual dengan harga £2,500.

Sebagai sebahagian daripada Minggu Amal, para pemuda memilih di mana wang itu pergi dengan memilih projek Islamic Relief untuk mendapat manfaat dari hasil. Projek yang dibiayai oleh Minggu Amal termasuk:

 • Menyediakan bantuan kecemasan penting kepada kanak-kanak yang menderita di Myanmar
 • Menyediakan peralatan dan ubat untuk pelbagai klinik malnutrisi di Yemen
 • Menyediakan 20,000 kanak-kanak dengan pemeriksaan, terapi pertuturan dan bantuan pendengaran di Gaza
 • Memulihkan dan melengkapkan sebuah sekolah untuk 1,000 kanak-kanak di Malawi
 • Menyediakan klinik pediatrik di seluruh Somalia dengan ubat-ubatan dan peralatan
 • Melindungi kanak-kanak pelarian di Greece dari eksploitasi dan memudahkan penghijrahan mereka ke UK.

Ahthsham Ashraf, Pengarah Kebangsaan Minggu Amal UK, berkata:

Tahun ini para sukarelawan kami telah melampaui semua jangkaan dan kami mempunyai Minggu Amal yang luar biasa. Pada sukarelawan Makan Malam Antarabangsa kami, kami menyertai kami dari seluruh dunia untuk mempamerkan dan meraikan pencapaian luar biasa kami tahun ini.

“Saya bersyukur dan berterima kasih kepada semua sukarelawan yang memberi banyak projek ini yang luar biasa dan berjaya.”

Ahmed Shaikh, Pengarah Hari Amal Antarabangsa, tambahnya:

“Orang sering mengadu tentang belia hari ini dan berkongsi contoh-contoh bagaimana perbezaan generasi ini kepada orang-orang yang berlalu. Walau bagaimanapun, Minggu Amal 2017 menunjukkan lebih sejuta contoh tentang apa yang dapat dicapai oleh belia hari ini apabila mereka bekerjasama untuk berkhidmat kepada anak-anak yatim dan kanak-kanak miskin di seluruh dunia. 

“Tahun ini dunia menyaksikan orang-orang muda yang fenomenal melakukan perkara-perkara yang luar biasa dari seluruh Scotland, England, Wales, Ireland Utara, Jerman, Amerika Syarikat, Kanada, Qatar dan Australia, semuanya demi anak-anak yang bergantung kepada mereka untuk bersatu.

“Diriwayatkan bahawa Nabi Muhammad ﷺ menggambarkan Ummah sebagai batu bata bangunan masing-masing yang menyokong satu sama lain. Pada tahun ini, kita menyaksikan bagaimana batu bata ini datang bersama dan membina hospital, sekolah, klinik malnutrisi dan perlindungan untuk anak-anak yatim dan kanak-kanak miskin yang memerlukannya.

“Kami telah membina visi perpaduan kami, membina sebuah pasukan dan tahun demi tahun kami terus membina harapan yang mengubah dunia. Tidak ada tempat lain yang anda nampak golongan muda begitu bertenaga, begitu ghairah, dan begitu berdedikasi untuk bekerja untuk satu punca yang luar biasa.

“Kami telah meraikan apa yang kami bina dalam Minggu Amal 2017 dan akan membina pencapaian ini seperti perancangan untuk Minggu Amal 2018 bermula sekarang.”

Sejak 2003 Charity Week telah menaikkan lebih daripada £ 6.7m untuk 49 projek yang membantu lebih daripada 140,000 kanak-kanak yatim dan kanak-kanak miskin di seluruh dunia.

Sumber: Islamic Relief UK