Sukarelawan Islamic Relief menyokong Drive Makanan Krismas FareShare

Dua sukarelawan remaja Islamic Relief menawarkan bantuan koleksi makanan tahunan FareShare untuk membantu mereka yang memerlukan pada Krismas ini.

Dua sukarelawan yang berminat, Hosaam Safdar dan Muhit Chowdhury, kedua-duanya berumur 19 tahun – menyokong pemacu makanan FareShare tahun ini di Tesco di Whitechapel, East London, yang berlangsung selama tiga hari pada awal Disember.

Bekerjasama dengan FareShare, para sukarelawan kami berada di kedai ucapan pelanggan ketika mereka datang dengan senarai barang yang paling diperlukan oleh badan amal. Matlamatnya adalah untuk menggalakkan pembeli membeli barangan dan mendermakannya kepada FareShare di hujung kedai mereka.

Dalam hanya tiga jam sukarelawan kami mengumpulkan 32 peti makanan. FareShare menganggarkan bahawa bersamaan dengan makanan yang cukup untuk menyediakan 600 hidangan.

Hossam berkata:

“Saya berasa sangat hebat. Sangat bagus untuk melihat berapa ramai orang yang hanya memandang gerai kami, dan segera membawa makanan tanpa kami bertanya.

“Begitu ramai orang dari agama yang berbeza, hanya datang untuk menyokong sebabnya. Saya fikir secara visual, apabila orang melihat berapa banyak makanan disumbangkan, ia memberi inspirasi kepada orang ramai untuk mengambil bahagian yang benar-benar menunjukkan hasil usaha kita dan bagaimana usaha kita benar-benar memberi inspirasi kepada orang.

“Ramai umat Islam berkata kepada kami ‘Jazakullahu khayran’ (Semoga Tuhan memberi ganjaran kepada kamu dengan baik), kerana mereka menyentuh untuk melihat betapa yakin kami berada di sana di sana untuk orang-orang dan mendapatkan mereka terlibat dalam penyebab.

“Alhamdulillah ini adalah sesuatu yang saya suka untuk melakukan lebih kerap, untuk benar-benar mendapatkan orang yang terlibat dalam membantu golongan yang tiada tempat tinggal di tempat kami.”

FareShare adalah badan amal kebangsaan yang bekerjasama dengan semua sektor rantaian bekalan makanan – pengeluar, pengilang dan peruncit – untuk membantu memberi makan kepada mereka yang terdedah dan memerlukan.

Pengurus Dana Penggalakan dan Sukarelawan Komuniti Kebangsaan Islamic Relief, Zia Salik, berkata:

“Kami dengan sukacitanya menyokong FareShare dan komitmennya untuk membantu badan amal menyediakan makanan yang sangat diperlukan kepada mereka yang memerlukan.”

FareShare kini akan mengedarkan semua barangan runcit yang dikumpulkan ke tempat perlindungan tanpa tempat tinggal tempatan, bank makanan, asrama dan pelarian di seluruh negara untuk membantu mereka yang paling memerlukan Krismas ini.

Steffie Clement, Pegawai Kemitraan di FareShare, berkata:

“Di FareShare kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Islamic Relief dalam membantu menyokong pemacu makanan tahunan kami. Sukarelawan di seluruh UK mengumpul sejumlah besar sumbangan makanan dari orang awam – semuanya akan membantu memberi makan kepada orang yang memerlukan.”

FareShare bukan sahaja membantu golongan yang tiada tempat tinggal tetapi mereka yang mengalami kemiskinan makanan, tanpa mengira agama, kaum atau jantina. Mereka memberikan makanan kepada asrama yang tiada tempat tinggal, kelab sarapan pagi kanak-kanak, kelab makan tengah hari untuk orang yang lebih tua, pelarian keganasan rumah tangga dan kafe komuniti.