Menyinari perhatian terhadap kanak-kanak di Somalia dan Sudan Selatan

Hari Anak Afrika memberi tumpuan kepada kanak-kanak yang terjejas akibat konflik dan krisis

Empat puluh tahun selepas Pemberontakan Soweto, ramai kanak-kanak di seluruh Afrika masih berusaha mencari suara mereka.

Setiap tahun Hari Anak Afrika mengingatkan pada 16 Jun 1976, apabila 10,000 kanak-kanak sekolah hitam membantah di Soweto menentang kualiti pendidikan mereka yang kurang baik, menuntut hak mereka untuk diajar dalam bahasa mereka sendiri.

Beratus-ratus pelajar muda ditembak dan lebih daripada 100 orang terbunuh dalam protes dua minggu berikut.

Tema tahun ini ‘Konflik dan Krisis di Afrika: Melindungi semua Hak Kanak-kanak’ mempunyai kepentingan khusus di Somalia dan Sudan Selatan.

Amir Manghali, penyelaras bahagian serantau Islamic Relief, berkata: “Beratus-ratus ribu kanak-kanak di sini terlibat dalam penderitaan, menyaksikan kekejaman konflik.

“Hari ini, banyak keluarga di Sudan Selatan berjalan dalam jarak yang jauh, membawa barang-barang berat di atas kepala mereka, dan mengharapkan tiba dengan selamat.

“Di Somalia, ramai yang terperangkap dalam kemah dan ketidakadilan sosial terus menampakkan diri dalam bentuk kemudahan kesihatan yang lemah, kekurangan pendidikan dan kemiskinan.”

Dia menambah: “Konflik menghalang anak-anak yang tidak bersalah dari hak mereka untuk makanan, air bersih dan pendidikan, dan menjadikan gadis-gadis lebih rentan terhadap rogol, serangan dan eksploitasi seksual.”

Di ibukota Mogadishu dan Juba, lebih daripada 32,000 kanak-kanak telah menerima perkhidmatan kesihatan dari Islamic Relief di kem-kem bagi orang pelarian.

Projek-projek kami yang melibatkan air, sanitasi, kebersihan dan kesihatan telah membolehkan 47,500 kanak-kanak perempuan di Somalia dan Sudan Selatan pergi ke sekolah daripada menghabiskan berjam-jam untuk mengumpul air.