Ramadan Aminata

Setiap tahun, Islamic Relief Mali memulakan program pengedarannya 10 hari sebelum permulaan Ramadhan. Memfokuskan kumpulan yang paling lemah dalam komuniti, tahun ini pasukan membantu mereka yang berpendapatan rendah.

Aminata dan keluarganya dari Falan yang berusia 60 tahun menerima satu daripada 7,700 pek makanan yang disampaikan di Mali. Sebagai pekerja pertanian, Aminata sering menghasilkan tanaman sendiri dan tidak perlu membeli gandum atau bijirin dari kedai.

Akibat kekurangan hujan tahun ini telah mengakibatkan penuaian yang teruk.

Dengan tanamannya yang terjejas, Aminata tidak lagi mempunyai makanan yang mencukupi untuk memenuhi keperluan keluarganya. “Saya mempunyai lapan anak, enam daripada mereka meninggal dunia. Saya kini tinggal bersama anak-anak mereka dan anak sulung saya. Saya tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk merancang Ramadan; Kadangkala saya gagal melakukan puasa kerana kekurangan makanan,” kata Aminata. “Anak saya melakukan yang terbaik untuk membawa perubahan yang positif terhadap sikap kita, tetapi apa yang dia peroleh adalah terhad juga, dan akibatnya, beberapa cucu saya kini menderita malnutrisi.”

 

Aminata dan cucu beliau berdiri di luar rumah mereka dengan pek makanan Islamic Relief.

 

Hidup di dalam masyarakat luar bandar yang sangat bergantung kepada pertanian, kata Aminata: “Cabaran utama saya adalah kekurangan aktiviti untuk menjana pendapatan untuk menyokong keperluan asas keluarga dari segi air, makanan, dan kesihatan.” Seperti kebanyakan negara di seluruh dunia, Ramadan dianggap sebagai bulan yang paling diberkati tahun ini, tetapi juga yang paling mahal – dengan harga makanan yang lebih tinggi daripada biasa. “Walaupun dalam kemiskinan, kita masih bertahan; bulan suci masih menjadi masa kegembiraan dan kebahagiaan.”

Islamic Relief Mali menyediakan Aminata pek makanan yang mengandungi beras, bijirin, gula, minyak sayuran dan pasta, memastikan keluarganya kekal makan makanan yang selamat sepanjang bulan Ramadan. “Terima kasih kepada pengedaran pakej makanan ini, kita tidak perlu membeli makanan untuk sepanjang bulan. Kami akan membelanjakan wang yang kami peroleh untuk perkara lain, seperti Hari Raya Aidilfitri.”

Kira-kira 1.5 juta orang di seluruh dunia akan menerima pek makanan Ramadan tahun ini.