Anak-anak muda memulakan kitar semula di Chechnya

Islam Relief melancarkan skim pemisahan sisa untuk menggalakkan kitar semula di seluruh Grozny.

Kitar semula hampir tidak wujud di Chechnya, tetapi Islamic Relief telah menjalankan skim perintis untuk menggalakkan orang untuk memisahkan sampah mereka.

Walaupun negara-negara seperti Austria dan Jerman mengitar semula 60% sampah mereka, dan kitar semula UK dan Amerika Syarikat sekitar 40%, di Rusia hanya lima peratus sampah sedang dikitar semula.

Dan di Chechnya kitar semula telah dibuat hampir tidak menjejaskan dalam aliran sisa.

Untuk meningkatkan kesedaran, Islamic Relief melancarkan bekas sisa berasingan untuk botol plastik dan tin logam seluruh Grozny, semasa menjalankan koleksi untuk kertas dan filem.

Skim ini adalah sebahagian daripada skim yang lebih luas yang bermula pada bulan Julai 2015 untuk memperkasakan golongan muda yang terdedah melalui pendidikan dan projek penjanaan pendapatan.

Wang yang diperoleh melalui skim kitar semula telah digunakan untuk membaiki pusat latihan projek.

Program ini kini telah dipuji oleh Kementerian Alam Sekitar Chechnya yang mengadakan acara di Grozny Arboretum pada Hari Alam Sekitar Sedunia, menyampaikan sijil dan surat terima kasih kepada aktivis remaja untuk kerja mereka.

Pengurus program Islamic Relief, Selima Salamova, berkata: “Koleksi sisa berasingan menjimatkan kuasa, menyediakan bahan mentah yang murah untuk industri dan mengurangkan bahaya yang kita alami terhadap alam sekitar yang akan bertahan lebih lama daripada kita.

“Ia juga menjimatkan sumber asli dan mewujudkan pekerjaan.

“Ia akan mengambil masa antara 200 dan 500 tahun untuk sebahagian besar sisa yang ditimbun di tapak pelupusan dan di laut untuk mengurai, tetapi satu tan sisa yang dikumpul secara berasingan menyelamatkan 13 pokok, 32 liter air minuman dan 2.6 barel minyak.

“Orang muda yang telah mengambil bahagian dalam kempen ini harus berada di barisan depan praktikal pelupusan sampah untuk kebaikan masa depan.”