Makanan yang diedarkan di Madaya bandar yang dikepung

Makanan telah diedarkan kepada orang-orang di Madaya berikutan sumbangan kepada Islamic Relief dari seluruh dunia.

Pasukan di rantau ini juga meneruskan kerja yang berterusan untuk menyokong orang yang berada di negara ini dan mencari tempat perlindungan di tempat lain.

Krisis di Syria telah berlangsung selama hampir lima tahun, dan terus merosot. Jumlah orang yang memerlukan di Syria dijangka mencapai 13.5 juta pada 2016. Jumlah pelarian Syria kini berjumlah 4.3 juta, termasuk lebih 440,000 orang Syria yang mengembara ke Eropah. Lebih separuh daripada semua orang Syria telah terpaksa meninggalkan rumah mereka, sering kali berpindah beberapa kali.

Akses adalah sukar

Akses kemanusiaan kepada orang yang memerlukan dibatasi oleh peralihan garis depan, halangan pentadbiran dan birokrasi, keganasan sepanjang laluan akses dan masalah keselamatan. Dua juta orang tinggal di kawasan yang dikepung.

Kawasan yang terkubur termasuk Madaya, Madamiyah, Ghouta Timur, Ghouta Barat, Daryya, dan pinggir selatan Damsyik, di selatan Syria berhampiran ibu kota Damsyik, dan Northern Homs Suburb, di Syria barat.

Di Madaya, sekurang-kurangnya 23 orang dijangka mati akibat kelaparan sejak 1 Disember 2015, dan 50 orang lagi sehari dimasukkan ke hospital akibat kekurangan zat makanan dan kelaparan. Kos barangan asas sangat mahal dan keadaan musim sejuk yang keras menjadikan keadaan lebih sukar.

Tahun lepas, Islamic Relief menyokong 3.6 juta orang Syria yang tinggal sama ada di dalam negara atau di salah satu negara tetangga. Kami telah mengedarkan pek makanan kecemasan di Madaya sebagai keutamaan.

Mengandungi 1kg beras, 1kg tepung, 1kg daging, dua tin kacang, dan 1kg hummus, mereka direka untuk memberi makan kepada keluarga purata lima untuk dua atau tiga hari.

Sharar Mahyub, yang menyelaraskan respon Syria dari ibu pejabat antarabangsa Islamic Relief, berkata: “Keadaan di Madaya sukar dan, kerana ia begitu terputus dari seluruh negara, tiada bekalan boleh masuk dan keluar. Ini bermakna kita perlu makanan dari dalam bandar, dan makanan ini sangat mahal. Kami telah merancang pakej untuk memenuhi keperluan segera dan berharap untuk mendapatkan pembiayaan untuk campur tangan jangka panjang yang lebih panjang.”

Islamic Relief juga menyokong Syria di luar Syria. Di Jordan, yang kini menjadi tuan rumah 632,762 pelarian Syria (UNHCR, Disember 2015), pasukan menumpukan pada pengedaran makanan dan barangan untuk membantu mereka menghadapi suhu musim sejuk yang sejuk, serta menawarkan sokongan kesihatan. Di Lubnan, anggaran bilangan mangsa yang dipindahkan adalah 1,070,000 (UNHCR, November 2015), mewakili kepekatan pelarian tertinggi per kapita di dunia. Di sana, Islamic Relief sedang menumpukan perhatian pada musim dingin, kesihatan dan projek-projek perlindungan (keganasan berasaskan jantina, perlindungan kanak-kanak dan sokongan psikososial).

Sejak krisis Syria bermula, pejabat Islamic Relief Iraq telah menubuhkan kem dan perkhidmatan dan membantu pembahagian baucer makanan.