Kesabaran adalah kunci kejayaan

Hari ini, dia telah terlibat dengan tuduhan tanah yang dia sendiri miliki dan menanti masa depan, tetapi perjalanan itu tidak mudah.

Yaron

Yaron, sekarang 46, tinggal di Rangpur, di utara Bangladesh. Apabila suaminya mula-mula meninggalkannya, dia tetap dihubungi untuk sementara waktu, tetapi tidak memberi sokongan kepada keluarga. Dia terpaksa berpindah kepada ibu bapanya.

Dia berkata: “Saya tidak mempunyai apa-apa, bahkan tidak ada kemahiran untuk mendapatkan wang. Anak-anak muda saya tidak dapat menyumbang. Kita semua terpaksa bergantung kepada abang saya yang terpaksa menguruskan keluarga besar. Kami rasa kami telah kehilangan segala-galanya dari hidup kami. Kami sangat kecewa.”

Ibu bapa Yaron memberikannya beberapa tanah, tetapi apabila dia mula menghasilkan wang daripadanya, saudara-saudaranya menjadi marah dan menghentikannya, mengatakan bahawa mereka memiliki tanah itu secara sah. Dia terpaksa berjuang untuk hak untuk memiliki tanah secara sah. Pada 35 desimal (sekitar 15,000 kaki persegi) tanah, dia menanam padi selama dua musim dan menyimpan wang untuk perkahwinan anak perempuannya. Dia masih tidak dapat mencukupi dan terpaksa menjual tanah untuk mas kahwin, dan dia mempunyai dua lagi anak perempuan yang juga cukup tua untuk berkahwin. Dia menjual sejumlah besar tanahnya dan ditinggalkan hanya dengan 3 perpuluhan (sekitar 1,300 kaki persegi) tanah yang ditinggalkan untuknya dan anaknya.

“Kami bergelut untuk makan tiga kali sehari.

“Saya cuba berkeras tetapi gagal kerana saya tidak mempunyai sebarang wang tunai untuk memulakan. Anak saya terpaksa bekerja sebagai buruh harian membuat pakaian. Kami berada dalam keadaan yang sangat sukar tetapi tidak kehilangan kesabaran. Suatu hari anak saya pergi ke Dhaka untuk mendapatkan lebih banyak wang, jadi saya tinggal bersendirian.”

Dia mengingati satu hari yang disambut oleh sukarelawan dari pejabat Islamic Relief di Bangladesh, yang memberitahu kepadanya tentang projek yang dijalankan untuk meningkatkan mata pencarian rakyat. Dia menyatakan minat untuk mengambil bahagian dan tidak lama kemudian dia telah dipilih untuk menyertai.

Yaron has now bought cows.

Pada pertengahan tahun 2013, Yaron diberi pinjaman tanpa faedah dari Islamic Relief dan membeli dua ekor kambing. Dua kambing ini dibiakkan, dan empat bulan kemudian, dia mempunyai enam ekor kambing. Anaknya berjaya mendapat pekerjaan yang lebih baik di kilang pakaian, dan menggunakan pendapatannya, dia dapat membeli 22 pasif (sekitar 9,400 kaki persegi) tanah dan membeli seekor lembu.

“2013 adalah titik perubahan kepada kami,” dia menambah. “Saya mendapat beberapa aset dan mampu mengembangkannya. Anak saya dapat menyumbang secara kewangan. Kami dapat memenuhi keperluan kami dan menjimatkan wang. Kami tidak dapat menguruskan makan tiga kali sehari tetapi, seperti kawan, Islamic Relief datang dan menggalakkan kami. Saya juga menerima latihan dalam isu sosial dan kesihatan, seperti perkahwinan awal, mas kahwin, keganasan rumah tangga dan kebersihan.

“Projek ini telah memberi impak besar kepada kehidupan saya.”