Bantuan Madaya

Islamic Relief mengalu-alukan keputusan Kerajaan Syria untuk membenarkan beberapa bantuan ke bandar Madaya yang terkepung. Kami telah memberi dana kepada rakan kongsi tempatan yang mempunyai cara untuk mendapatkan makanan dari pembekal tempatan di Madaya dan akan mula mengedarkan makanan kepada orang yang memerlukan.

Bagaimanapun, tanpa akses langsung ke arah kemanusiaan yang tidak terkawal, lebih ramai orang berisiko mati. Satu penghantaran bantuan sekali tidak mencukupi apabila terdapat kekurangan makanan, ubat-ubatan dan barang-barang penting yang diperlukan untuk terus hangat apabila suhu jatuh dan set musim sejuk.

42,000 orang yang tinggal di Madaya menghadapi risiko besar, dan PBB telah menerima laporan orang mati akibat kelaparan atau terbunuh ketika cuba lari meninggalkan.

Pada 5 Januari 2016, seorang lelaki berusia 53 tahun dilaporkan mati akibat kelaparan manakala keluarganya yang lima terus menderita malnutrisi teruk. (UNOCHA)

Kekurangan makanan yang teruk ini telah menyebabkan lonjakan harga barangan asas seperti beras, gula dan formula bayi. Kos formula 900g bubuk untuk bayi telah mencapai lebih daripada USD290. Desperasi untuk mengatasi kelaparan yang melampau telah memaksa sesetengah orang makan daging kucing atau anjing, atau daun daripada pokok.

Daripada 4.5 juta penduduk di Syria yang tinggal di kawasan yang sukar dijangkau, 400,000 dikepung di 15 lokasi dan tidak mempunyai akses kepada bantuan penjimatan penting yang mereka perlukan. Sejak Julai 2015, hanya satu konvoi bantuan terhad yang telah sampai kepada orang-orang di Madaya.

Konflik yang berterusan terus menghalang tindak balas kemanusiaan, dan kebebasan pergerakan dibatasi. Dengan ini, Islamic Relief menyeru segera pengepungan Madaya dan kawasan pengepungan yang lain di seluruh Syria, supaya makanan, ubat-ubatan dan bantuan penting lain dapat diberikan apabila diperlukan tanpa penangguhan.