Pemimpin dunia mesti menyampaikan kepada pelarian Syria dan negara tuan rumah

Gabungan global lebih daripada 90 kumpulan kemanusiaan dan hak asasi manusia, termasuk Bantuan Islam, mengatakan pemimpin dunia mesti komited menangani berbilion dolar untuk kedua-dua pelarian dan negara tuan rumah.

Gabungan, yang mewakili organisasi yang juga termasuk Oxfam dan Malala Fund, mengatakan bahawa untuk menjadi kejayaan, persidangan itu – yang dihoskan oleh UK, Jerman, Norway, Kuwait dan PBB – mesti menyampaikan rancangan baru yang berani untuk pelarian Syria dan komuniti menganjurkannya.

Apabila krisis memasuki tahun keenam dan penderitaan yang berterusan mencapai perkadaran bersejarah dalam skala dan keamatan, pihak yang berperang terus melakukan jenayah perang, termasuk penangkapan dan penargetan orang awam. Lebih 13 juta orang di Syria memerlukan bantuan kecemasan dan secara purata, 50 keluarga Syria telah dicabut dari rumah mereka setiap jam setiap hari sejak konflik bermula pada tahun 2011.

“Ia tidak akan cukup untuk menjanjikan lebih banyak wang, walaupun ini amat diperlukan,” kata Dr Rouba Mhaissen, pengasas Sawa untuk Pembangunan dan Bantuan. “London mesti mewakili perubahan langkah dalam skala dan ambisi respon antarabangsa. Kerajaan mesti berbuat lebih banyak untuk membantu orang Syria memimpin kehidupan yang lebih proaktif, bermaruah dan memudahkan ketegangan pada masyarakat tuan rumah di negara jiran. Hak-hak pelarian mesti dihormati, dan mereka harus berpeluang bekerja dan mendidik anak-anak mereka.”

Gabungan itu berkata bahawa apa-apa perjanjian baru dari persidangan itu mesti:

  • Memberi pembiayaan berbilang tahun tambahan penting untuk memenuhi keperluan segera dan jangka panjang pelarian dan negara-negara yang menganjurkannya.
  • Panggil untuk meningkatkan perlindungan orang awam di dalam dan di luar Syria termasuk menamatkan serangan terhadap rumah, sekolah dan kemudahan perubatan, taktik pengepungan dan halangan bantuan kemanusiaan;
  • Dayakan negara pengangkut pelarian untuk menghilangkan halangan yang menghalang pelarian daripada bekerja dan mengakses perkhidmatan asas, penting seperti penjagaan kesihatan;
  • Bertekad untuk memastikan bahawa semua kanak-kanak pelarian Syria dan anak-anak dalam komuniti yang menganjurkannya, menerima pendidikan yang berkualiti dan selamat dari tahun ke depan;
  • Berikrar untuk memanfaatkan potensi institusi kewangan antarabangsa dan pemimpin perniagaan untuk melabur dalam pemulihan dan pertumbuhan ekonomi di rantau ini;
  • Melaksanakan penyelarasan dan mekanisme akauntabiliti supaya pelan tersebut disampaikan dengan cekap;

“Penduduk Syria menghadapi peperangan tanpa undang-undang dan peperangan tanpa pengakhiran,” kata David Miliband, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa. “Adegan menggerunkan terkini dari bandaraya Madaya yang terkepung dan tekanan yang semakin meningkat di negeri jiran perlu mendorong para pemimpin politik bertindak. Kesengsaraan berterusan rakyat Syria harus menjadi panggilan global untuk tindakan bantuan kemanusiaan untuk meredakan penderitaan dan tindakan politik untuk membawa perang berakhir.”

PBB menarik untuk US$ 7.73 bilion untuk bertindak balas terhadap krisis Syria, sementara rencana tindak balas nasional pemerintah daerah memerlukan US$ 1.2 miliar lagi. Tahun lepas, rayuan PBB kurang daripada 60 peratus dibiayai. Peserta persidangan mesti melakukan lebih baik pada tahun ini dan memastikan PBB dan negara-negara tuan rumah mendapatkan wang yang mereka perlukan untuk menyokong mereka yang terjejas oleh konflik, kini dan pada tahun-tahun akan datang. Wang ini perlu ditambah dengan pelaburan sektor swasta dan penglibatan oleh institusi kewangan untuk memacu pertumbuhan ekonomi dan mewujudkan pekerjaan.

“Hanya berakhirnya pertempuran dan penyelesaian politik yang dirundingkan akan menghalang penderitaan orang Syria biasa, sebab itulah penting agar pemerintah antarabangsa menolak perjanjian dalam Perjumpaan Damai Geneva Syria,” kata Jan Egeland, Setiausaha Agung Majlis Pelarian Norway.

“Tetapi dalam masa yang singkat adalah penting bahawa kita melabur dalam harapan, pendidikan dan mata pencarian untuk penduduk awam dan membuka jalan untuk masa depan yang lebih stabil.”

Versi artikel ini mula-mula muncul di www.islamic-relief.org.uk.