Meningkatkan bantuan kepada orang Syria yang terlantar selepas keperluan meningkat

Sekitar 40,000 daripadanya datang dari bandar Aleppo, di barat laut Syria, berikutan serangan kerajaan yang semakin meningkat pada awal tahun ini.

Islamic Relief menyediakan bantuan kecemasan kepada mereka yang kini tinggal di sempadan Turki tanpa perlindungan dan makanan kecil.

Islamic Relief has been distributing items for winter warmth in parts of Syria, Jordan, Lebanon and Iraq.

Islam Relief telah mengedarkan item untuk kehangatan musim sejuk di bahagian Syria, Jordan, Lebanon dan Iraq.

Pasukan di lapangan telah memindahkan barang-barang musim sejuk dengan segera kepada mereka yang telah baru-baru ini dipindahkan, termasuk 8,000 pakaian, 8,000 pasang kasut musim sejuk untuk kanak-kanak, dan lebih daripada 10,000 mantel musim sejuk kanak-kanak.

Makanan kecemasan telah diedarkan. Islamic Relief telah memperuntukkan semula makanan yang ditakdirkan untuk tempat-tempat yang kini menjadi sangat berbahaya sehingga semua pergi meninggalkan. Program Makanan Dunia telah membiayai 8,000 makanan siap sedia untuk Islamic Relief edarkan. Kakitangan kemanusiaan juga telah menyediakan tiga bekas bekalan perubatan penting untuk hospital di bandar Aleppo.

Ahmed Mahmoud, dari pasukan Islamic Relief Syria, berkata: “Keadaan di utara Syria telah merosot secara mendadak sejak aktiviti ketenteraan memecah laluan bekalan penting ke bandar Aleppo. Kami bercakap mengenai puluhan ribu orang yang telah menderita selama lima tahun, mengalami kejutan yang lebih teruk yang telah memaksa mereka meninggalkan rumah mereka. Sebahagian daripada mereka telah dipindahkan untuk kali ketiga dan keempat.”

Keadaan ini boleh menjadi lebih teruk lagi. Islamic Relief bimbang tentang 300,000 orang lagi, yang boleh dibiarkan terpencil jika laluan bekalan terputus dan kawasan di bandar Aleppo menjadi sangat terkepung.

Ahmed Mahmoud menambah: “Dalam jangka pendek, kami melakukan segala yang kami dapat untuk mendapatkan makanan, pakaian dan penjagaan kesihatan kepada orang-orang yang hidup dengan hanya bahan yang boleh dibawa dari rumah mereka. Kami memindahkan bekalan ke kawasan yang berpotensi menjadi terkepung. Aksi kritis sangat diperlukan untuk mengamankan akses kemanusiaan ke semua kawasan yang terkena dampak, dan untuk menghentikan pengeboman dan serangan orang awam dan rumah dan sekolah mereka.”

Serangan terhadap Aleppo datang beberapa hari selepas pertemuan penderma antarabangsa di London menjanjikan lebih daripada $10 bilion untuk 2016 untuk menyokong pelarian Syria dan pengungsi.

Para peserta di persidangan tersebut, termasuk pemimpin UK, Jerman, Kuwait dan Norway, berjanji untuk menggunakan pengaruh mereka dengan semua pihak dalam konflik itu untuk menghentikan penyalahgunaan undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan membolehkan agensi kemanusiaan cepat, selamat dan tidak terkawal di seluruh Syria.

*Imej untuk tujuan ilustrasi sahaja.