“Kami Harap Mereka Tinggal Lebih Lama di Sini”

KAJANG, 29 April 2018 – Program Kemanusiaan Islamic Relief 2018 yang telah disertai sukarelawan daripada Islamic Relief Canada (IR Canada) dan Islamic Relief Netherland (IR Netherland) untuk fasa dua telah melabuhkan tirainya.

 

Pendekatan bermain sambil belajar yang dilakukan bersama kanak-kanak Rohingya selama lebih seminggu ini, nyata memberi impak positif.

 

“Dulu, saya rasa kurang yakin untuk berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris, namun setelah lebih 2 minggu sukarelawan IR Canada dan Netherland menjalankan aktiviti bersama kami di sini, saya rasa lebih yakin dan bersemangat untuk meningkatkan tahap kemahiran berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris,” luah Juwaidiyah Hanis, pelajar Rohingya Intellectual Skills & Excellence (RISE).

 

Tambahnya, dia berharap agar delegasi ini dapat bersama mereka untuk jangka masa yang lebih panjang agar pelajar-pelajar RISE dapat menimba lebih banyak ilmu.

 

Dalam pada itu, Juwaidiyah yang juga menjadi tenaga pengajar sambilan di Rohingya Education Garden (REG) melalui program bantuan IRM menyatakan, dia akan mempraktikkan kaedah pembelajaran yang digunakan oleh para sukarelawan sewaktu mengajar kanak-kanak di REG.

 

REG adalah program bantuan di bawah projek Heritage of Knowledge by Providing Education to Rohingya Refugee (HOPE) yang bertempat di Puchong, Selangor.

 

Rata-rata pelajar yang telah mengikuti aktiviti yang dijalankan sepanjang 2 minggu program berlangsung menunjukkan peningkatan minat dan keterujaan mereka untuk mempelajari ilmu baru setiap hari.

 

Diharapkan perubahan positif ini terus kekal bermanfaat demi kemajuan komuniti Rohingya dalam perjuangan mereka meneruskan kelangsungan hidup.