Tidak Kenal Erti Lelah

1 Mei yang kita tahu merupakan Hari Pekerja. Namun, aktiviti kemanusiaan tidak mengenal erti masa. Jauh di pandangan mata, begitu banyak isu-isu kemanusiaan dunia yang perlu diambil peduli, lebih-lebih lagi badan bukan kerajaan yang sememangnya perlu bertindak sepantas yang mampu dalam menangani masalah tersebut. Sebagai organisasi kemanusiaan antarabangsa, Islamic Relief Malaysia (IRM) sentiasa bergerak aktif dalam mengurangkan bebanan yang dihadapi oleh sesetengah masyarakat. Dalam erti kata lain, IRM komited untuk membantu dalam apa jua bentuk keperluan.

 

IRM juga percaya kepada ‘Mujahadah’, suatu konsep yang sering diaplikasikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif IRM, Zairulshahfuddin Zainal Abidin yang menekankan aspek pengorbanan yakni masa dan kebolehan dalam membantu mereka yang memerlukan. Di IRM, pengorbanan itulah yang menunjukkan kekuatan dan keadaan sebenar yang digalas oleh setiap pekerja. Melalui Mujahadah, IRM mampu melaksanakan pelbagai program serta projek dalam usaha membantu masyarakat.

 

Dengan kewujudan Islamic Relief di lebih 40 buah negara, Islamic Relief mampu meneruskan usaha murninya melalui bantuan kecemasan, pembangunan jangka masa panjang, dan usaha ke arah impak yang lebih baik. Di Malaysia contohnya, Pembangunan Komuniti merupakan salah satu cabang projek yang dilaksanakan dan ia mempunyai beberapa fokus utama seperti perlindungan, kehidupan mapan, dan pendidikan. Kini, IRM telah melangkau setiap negeri di Malaysia dalam mencari golongan yang perlu diberi bantuan. Beberapa projek yang dijalankan termasuklah Wakaf Mata Hati, Pembangunan Komuniti Bukit Raja, Klang dan Pembangunan Komuniti Orang Asli.

 

Sebagai organisasi antarabangsa, IRM juga sedang melaksanakan beberapa projek di luar negara bagi menunjukkan rasa keprihatinan terhadap dunia luar. Kami percaya bahawa bantuan itu universal dan perlu diberi kepada semua kaum tanpa mengira warna kulit dan latar belakang. Beberapa projek yang dilaksanakan termasuklah Bekalan Air untuk Malawi yang memacu objektif untuk meningkatkan taraf kesihatan dan kebersihatan bagi komuniti yang terkesan dengan banjir. Selain itu, IRM juga aktif membantu kanak-kanak menerusi Perlindungan Kanak-kanak Kekurangan Gizi di Wilayah Serang Banten, Indonesia yang terkesan akibat kekurangan gizi.

 

Dari sudut lain, sebagai organisasi Islam berpengaruh, IRM sentiasa bergerak ke hadapan dalam menyediakan projek-projek bermusim seperti Ramadan Relief. Mac lalu, IRM telah berjaya melancarkan sebuah kempen iaitu #SalamRamadan 1439H yang akan memberi bantuan makanan kepada penerima manfaat pada bulan keberkatan itu. Tahun ini, IRM menyasarkan lebih 20,000 pek makanan untuk diagihkan dan ia akan memberi impak kepada 30,000 penerima manfaat di 30 buah negara.

 

Aktiviti kemanusiaan tidak akan terhenti, dan itulah sumber tenaga Islamic Relief untuk terus menjadi perantaraan bagi masyarakat luar dan penerima manfaat dalam menyatukan mereka. Ia selari dengan visi IRM iaitu mewujudkan dunia yang prihatin di mana komuniti diupayakan, tanggungjawab sosial dilaksanakan dan masyarakat bersatu meringankan penderitaan golongan yang memerlukan.