Islamic Relief Malaysia Komited Bantu Masyarakat Tebedu

Tebedu, 7 Apr 18 – 30 penerima manfaat di bawah projek Pembangunan Komuniti Islamic Relief Malaysia (IRM) mendapat pendedahan mengenai aspek kesihatan dalam aktiviti perjumpaan bulanan yang diadakan di Surau Darul Insan Jaya.

 

Menurut Pegawai Perubatan Klinik Kesihatan Tebedu, Dr. Nor Shamira Mohd Radzi, ceramah berkaitan penyakit Tuberculosis (TB) yang disampaikan bertujuan untuk mendedahkan masyarakat Tebedu tentang kepentingan menjaga kebersihan dan kesihatan.

 

Ditanya mengenai impak daripada perjumpaan itu, beliau menegaskan ianya satu tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dan diteruskan pada masa akan datang.

 

“Ada penduduk yang tidak tahu dan tidak terdedah dengan aspek kesihatan terutama warga emas. Dengan adanya aktiviti ini, ia sekaligus dapat menambahkan ilmu dan kesedaran kepada mereka,” ujar beliau.

 

Katanya lagi, “Terdapat perbezaan antara Klinik Kesihatan dan Hospital. Klinik Kesihatan berperanan ‘mencegah’ penyakit manakala hospital lebih kepada ‘merawat’ pesakit.”

 

“Kebanyakan penduduk yang mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan Tebedu hanya mengalami sakit biasa seperti demam, batuk selsema. Ini menunjukkan tahap kesihatan mereka masih terkawal dan berada dalam keadaan baik,” akhiri beliau.

 

Perjumpaan bulanan itu diadakan oleh IRM bagi mengumpul semua penerima manfaat masyarakat Tebedu yang datang dari pelbagai kampung antaranya Kampung Insan Jaya, Kampung Darul Falah, Kampung Darul Iman dan lain-lain.

 

Selain mengadakan ceramah kesihatan, pertemuan mereka juga diisi dengan ceramah agama yang dikelolakan oleh Ustaz Mahidi dari Harakah Islamiah (HIKMAH) Sarawak. Aktiviti ini bagi mengukuhkan kefahaman Islam serta meningkatkan keyakinan diri dalam kalangan penerima manfaat yang kebanyakannya saudara baru melalui aktiviti pengucapan awam yang dilakukan.

 

Projek Pembangunan Komuniti merupakan inisiatif pihak IRM untuk membangunkan sesebuah komuniti melalui pelbagai sektor; kehidupan mampan, kesihatan, pendidikan dan perlindungan serta meningkatkan tahap sosio-ekonomi masyarakat setempat.