Islamic Relief Malaysia Lancar Projek Dana Wakaf Air Somalia

Kajang, 23 Julai 2017 – Lebih 10,000 penduduk dari Wilayah Shabelle, Somalia akan menerima impak manfaat daripada pembinaan dua unit telaga di kawasan itu.

Projek Dana Wakaf Air Somalia diperkenalkan oleh Islamic Relief Malaysia (IRM) dalam usaha memberikan penyelesaian jangka panjang kepada rakyat Somalia yang mengalami kebuluran krisis akibat kemarau bertahan sejak tahun 2011.

Perkara itu diterangkan oleh Ketua Bahagian Program IRM, Kamarul Halim Sakrani mewakili Ketua Pegawai Eksekutif IRM, Zairulshahfuddin Zainal Abidin yang sedang berkhidmat di luar negara ketika ini. Beliau ditemui di Majlis Rumah Terbuka Eidulfitri Bersama Asnaf bersama IRM dengan kerjasama Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) yang diadakan di Dewan Masjid UNITEN, hari ini.

“Susulan daripada tinjauan dan penilaian yang dibuat oleh Pasukan Kemanusiaan IRM ke Somalia pada Ramadan lalu, kami melihat projek ini memberi kesan jangka masa panjang sehingga 20 hingga 30 tahun akan datang tidak hanya kepada penduduk Somalia tetapi juga ternakan dan tanaman yang ditanam oleh mereka .

“Kami menyasarkan kutipan dana sebanyak RM1.5 juta melalui projek ini dan ia akan dilaksanakan oleh Islamic Relief Somalia (IR Somalia) yang telah bertapak di sana sejak tahun 2006,” kata Kamarul lagi.

Majlis Rumah Terbuka Eidulfitri Bersama Asnaf

Dalam pada itu, Majlis Rumah Terbuka IRM-UNITEN dihadiri kira-kira 800 pengunjung yang terdiri daripada ahli-ahli dari pihak penaja, rakan kongsi kemanusiaan IRM, penerima manfaat, penyumbang, sukarelawan, media rakan-rakan dan orang awam.

Ia bertujuan untuk meraikan dan merapatkan ukhuwah dikalangan semua pihak yang terlibat dengan IRM dan mempromosikan beberapa produk penerima manfaat IRM seperti kek, pakaian dan ikan pekasam.

300 penerima manfaat yang diraikan hadir dari sekitar Lembah Klang iaitu Rumah Warga Terdampar Mahmudah, Persatuan Orang Kurang Upaya Anggota Melayu Malaysia (POKOAM), Rohingya Intellectual Skill & amp; Persatuan Rumah Amal Murni Kajang, PPR Batu Muda, Persatuan Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS), Rumah Kami, Persatuan Ibu Tunggal Rangkaian Hati (PITRAH), Persatuan Muslim Cina Malaysia (MACMA), Wanita Muslimah PPR Kota Damansara, Pertubuhan Kebangsaan Orang Kerdil Malaysia (PKOKM) dan PRISMA.

Majlis dirasmikan oleh Prof. Dr. Siti Salbiah Mohamed Shariff, Timbalan Naib Canselor (Pembangunan & amp; Pengurusan) UNITEN yang mewakili Dato ‘Prof. Ir. Dr. Kamal Nasharuddin Mustapha, Naib Canselor UNITEN.

Di samping pelancaran Dana Wakaf Air Somalia dan pameran produk-produk penerima manfaat, aktiviti lain yang diadakan adalah penyerahan duit raya oleh Ketua Pembangunan Perniagaan (Projek Khas) MOLPay, Azizul Fikri dan artis penyanyi oleh Raihan, Syed Amran, Encik Mimpi dan Soul Brothers.

Majlis turut dihadiri oleh wakil Kelly & amp; Anak-anak selaku penaja produk makanan ringan dan wakil dari Hotel Bangi Putrajaya dan Bangi Golf Resort yang menyerahkan sumbangan cek kepada IRM hasil kutipan sepanjang bulan Ramadan baru-baru ini.

MOLPay merupakan salah satu gerbang pembayaran di Asia Tenggara yang membolehkan pengguna menyumbang melalui pelbagai saluran dan mata wang, melalui kad debit atau kad kredit, domestik perbankan dan pembayaran Online-to-Offline (O2O) yang dikenali sebagai MOLPay CASH.