Syria: Menyelamat Generasi Hilang

Sebanyak 38 serangan terhadap sekolah berlaku di Syria pada suku pertama 2016 sahaja.

Ketika konflik berlaku, anak-anak selalu berada di kalangan yang paling rentan. Apabila konflik berkembang, peningkatan keganasan dan kemiskinan melampau menjadi lebih besar. Kini, kira-kira 7 juta kanak-kanak Syria hidup dalam kemiskinan.

Oleh sebab pemusnahan perkhidmatan pendidikan dan kanak-kanak penting, terdapat peningkatan dalam perkahwinan dan buruh kanak-kanak, yang membolehkan penyalahgunaan dan eksploitasi berkembang.

6.1 juta kanak-kanak dan kakitangan pendidikan memerlukan sokongan.

 

Tiada generasi yang hilang

Kami sangat percaya bahawa pendidikan adalah penting untuk pembangunan dan kesejahteraan kanak-kanak. Tanpa keperluan pendidikan yang dipenuhi semasa krisis yang berpanjangan ini, seluruh generasi berada dalam risiko kemiskinan.

Islamic Relief telah menyediakan sokongan pendidikan di Syria sejak 2012, menyumbang kepada peningkatan pendidikan dan pembangunan individu beribu-ribu kanak-kanak.

Derma anda akan membantu menyelamatkan generasi kanak-kanak Syria dengan menjaga mereka di sekolah dan mencegah perkahwinan awal dan buruh paksa.

 

Menyediakan pendidikan berkualiti yang baik

Terima kasih kepada anda, Islamic Relief kini menyediakan pendidikan untuk 2,750 pelajar. Kami mencapai ini dengan:

  • Membina bilik darjah berfungsi di lima sekolah
  • Menyediakan pelajar dengan buku dan kelengkapan yang diperlukan untuk membantu pendidikan mereka.
  • Memastikan 144 guru dan kakitangan sokongan mendapatkan sokongan dan latihan yang mereka perlukan untuk menyampaikan pendidikan berkualiti tinggi.

 

Derma anda juga bermakna kita dapat menangani trauma yang dialami oleh kanak-kanak ini. Ramai kanak-kanak perlu menyaksikan kematian dan kemusnahan, yang boleh memupuk kelemahan jangka panjang jika tidak ditangani pada peringkat awal. Kami akan memastikan jurulatih pakar berada di tempat yang sepatutnya untuk menyediakan sokongan fizikal dan psikososial yang diperlukan untuk memulihkan keadaan normal kepada kehidupan kanak-kanak yang tidak bersalah.

Alhamdulillah, oleh rahmat Allah SWT dan sokongan anda, beribu-ribu kanak-kanak Syria kini akan mempunyai masa depan yang lebih cerah.

 

Sumber: Islamic Relief UK