Tindak Balas Kecemasan Islamic Relief di Mosul

Konflik dalaman yang sengit di Iraq telah meninggalkan lebih sejuta orang dari timur dan barat Mosul yang berpindah, dan sebagai hasilnya lebih daripada 800,000 telah terselamat untuk terus hidup di kem-kem pelarian dalaman, menurut Pertubuhan Antarabangsa untuk Pertukaran Antarabangsa (IOM).

Lelaki, wanita dan kanak-kanak – dengan perjalanan sendiri atau dengan keluarga mereka – yang melarikan diri dari rumah mereka untuk mencari keselamatan, kini merancang pulang ke rumah mereka. Orang-orang ini amat memerlukan makanan segera, air dan bantuan perubatan.

Kira-kira 2,000 orang pulang ke Mosul setiap hari, dan angka ini dijangka akan mempercepatkan secara dramatik pada minggu dan bulan yang akan datang.

Konflik itu juga menyebabkan infrastruktur Mosul runtuh. Beribu-ribu bangunan telah rosak teruk atau dimusnahkan sepenuhnya. Laporan awal mencadangkan kemusnahan jauh lebih besar daripada yang dijangkakan, dan mungkin kos berbilion ringgit untuk membina semula.

Sambutan kami di Mosul

Islamic Relief Iraq adalah salah satu NGO pertama yang menanggapi krisis di Mosul. Sejak Oktober 2016, pasukan kami di atas tanah telah menyediakan barangan makanan dan bukan makanan kepada 281,532 orang, dan menyokong 2,322 keluarga dengan pek makanan semasa Ramadan.

Kami juga memasang khemah untuk menempatkan 100 keluarga yang melarikan diri dari Mosul.

Dalam beberapa bulan lagi, Islamic Relief merancang untuk memastikan keperluan segera mereka yang terjejas oleh konflik dipenuhi dengan memberi tumpuan kepada bidang berikut:

  • Keselamatan makanan: Untuk terus menyokong keluarga yang paling lemah dengan bantuan makanan yang menyelamatkan nyawa
  • Item Bukan Makanan: Untuk menyediakan barangan bukan makanan penting seperti kit isi rumah, kit kebersihan, set dapur dll.
  • Air, sanitasi dan kebersihan: Untuk menyediakan air minuman yang selamat dan bersih, serta memulihkan dan memulihkan sumber air, rangkaian air kecil dan sistem kumbahan
  • Pemulihan infrastruktur: Memulihkan infrastruktur awam yang rosak termasuk sekolah dan kemudahan kesihatan
  • Membersihkan tempat awam: Untuk menghilangkan serpihan bangunan yang runtuh serta timbunan sampah dan sampah dari jalan utama di Mosul

Dengan bantuan anda, kami dapat terus memberikan makanan dan air kepada mereka yang memerlukan dan juga memulihkan infrastruktur awam yang penting. Bersama-sama kita membantu memberikan masa depan yang lebih baik dan lebih cerah kepada mereka yang terjejas oleh konflik ini.

Jom derma sekarang.