Amal muslim untuk meletakkan poster ‘Allah adalah hebat’ di atas bas untuk menggambarkan Islam dengan cahaya yang positif

Kempen bas akan dilancarkan pada 23 Mei di lima bandar di seluruh UK Islamic Relief

 

Beratus-ratus bas British akan membawa iklan memuji Allah sebagai sebahagian daripada kempen yang dilancarkan oleh amal muslim terbesar negara itu untuk membantu mangsa-mangsa perang Syria.

Islamic Relief berharap poster yang membawa perkataan “Subhan Allah”, yang bermaksud “Maha Suci Tuhan” dalam bahasa Arab, akan menggambarkan Islam dan bantuan antarabangsa dalam cahaya positif.

Bas akan membawa iklan di London, Birmingham, Manchester, Leicester dan Bradford.

Bandar-bandar ini mempunyai penduduk Islam yang besar dan amal berharap ia akan menggalakkan orang ramai menderma dengan murah hati menjelang permulaan Ramadan pada 7 Jun.

Menurut undang-undang Islam, umat Islam sepatutnya menderma 2.5 peratus pendapatan mereka kepada golongan miskin dan memerlukan.

Dikenali sebagai Zakat, amalan ini dianggap sebagai salah satu daripada “lima rukun Islam”.

Ramai orang memilih Ramadan untuk mendermakan Zakat mereka, kerana bulan puasa dianggap sebagai bulan berkat.

Umat Islam percaya ganjaran untuk semua perbuatan baik lebih baik pada bulan Ramadan berbanding sepanjang tahun, menurut Muslim Aid.

Amal berharap kempen itu akan membantu kaum muda Muslim menyampaikan kemarahan terhadap perang di Syria dan diskriminasi di rumah ke dalam kerja kemanusiaan, dengan itu menghalang mereka daripada terlibat dengan kumpulan ekstremis.

Imran Madden, pengarah Islamic Relief UK, berkata: “Dalam erti kata lain, ini boleh dipanggil kempen perubahan iklim kerana kita mahu mengubah iklim negatif di sekitar bantuan antarabangsa dan sekitar masyarakat Islam di negara ini.

“Bantuan antarabangsa telah membantu mengurangkan separuh jumlah orang yang hidup dalam kemiskinan yang melampau sejak 15 tahun yang lalu, dan Muslim Inggeris adalah masyarakat yang sangat murah hati yang memberi lebih dari £100 juta kepada badan amal bantuan antarabangsa semasa Ramadan.”

Kempen baru akan muncul di bas dari 23 Mei ke atas 640 bas di seluruh negara.

Iklan tersebut akan mempunyai resonans khas di London kerana bandar itu memilih Datuk Bandar Islam pertama, Sadiq Khan, pada hari Khamis – walaupun kempen Konservatif yang berulang kali menuduh dia mempunyai hubungan dengan pelampau.

Dianggarkan tiga juta umat Islam dipercayai tinggal di London – kira-kira 50 peratus penduduk Islam Inggeris.

Sumber : independent.co.uk