Hospital paling teruk di Aleppo

Berikutan sebulan tenang, Aleppo, sekali lagi, menjadi mangsa keganasan.

Bom tong, peluru artileri dan SSM (peluru berpandu permukaan ke permukaan) menghancurkan bandar Aleppo yang sudah dikelilingi.

Pengeboman, yang berterusan sehingga hari ini, telah melanda pasar, hospital dan masjid, mengakibatkan lebih daripada 260 nyawa hilang dan lebih banyak cedera teruk. Lima pekerja penyelamat sukarela telah terbunuh dan serangan di hospital telah mengakibatkan kematian kedua-dua kakitangan perubatan dan pesakit. Salah satu serangan yang paling maut berlaku di hospital Al Quds, satu-satunya pusat pediatrik yang tinggal di Aleppo, menyebabkan 65 kematian – dua doktor dan lima jururawat terbunuh dalam serangan ini sahaja, termasuk kanak-kanak yang masih tinggal kanak-kanak.

 

RS49095_IMG_8600

 

Kehidupan telah sampai ke penghujung yang lengkap bagi suku satu juta orang yang masih berada di kawasan Aleppo tidak terkepung. Dengan semua sekolah dan institusi pendidikan digantung kerana takut menjadi sasaran seterusnya, hospital dan pusat-pusat perubatan teruk, dan kemusnahan kemudahan pembersihan air utama bandar, Aleppo sangat memerlukan bantuan.

Islamic Relief adalah salah satu NGO yang sangat sedikit dengan sebuah pejabat operasi di dalam kota, dan pasukan lapangan di Aleppo terus memantau keadaan dan melaporkan kembali keperluan kota berkenaan.

Sekarang ini, Aleppo kurang makanan, air bersih dan ubat.

Dengan pengeboman terbaru yang melumpuhkan sistem penjagaan kesihatan, pasukan Islamic Relief telah menggerakkan penghantaran bekalan perubatan di bandar. Menyediakan bahan-bahan asas seperti beras, tepung dan air ke kedai roti akan membolehkan mereka terus memberi makan kepada masyarakat setempat. Dengan hanya satu laluan ke Aleppo, jalan yang sangat berbahaya untuk diserang oleh penembak tepat dan bom, dengan syarat keperluan asa di dalam bandar ini berisiko tetapi mencukupi.

Islamic Relief telah menyediakan bantuan kemanusiaan penting di Aleppo sejak tahun 2012.

Mari kita menderma melalui kempen SAHAM AKHIRAT