Keperluan segera untuk kesihatan dan sanitasi sokongan di Aleppo

Kebimbangan terhadap bandar Syria yang paling padat penduduknya kerana infrastruktur runtuh

Bekalan perubatan dan bantuan makanan amat diperlukan di Aleppo berikutan peningkatan serangan selama dua minggu terakhir.

Infrastruktur di bandar ini telah mengalami kerosakan yang ketara termasuk bekalan air utama, menyebabkan penduduk awam bergantung pada air botol.

Peningkatan serangan selama dua minggu terakhir telah membunuh sekurang-kurangnya 100 kanak-kanak, wanita dan lelaki (menurut Jabatan Kesihatan di Aleppo), menyebabkan antara 400 dan 1,000 lagi cedera.

Rumah, sekolah, hospital dan infrastruktur bandar asas termasuk pasar, gudang bekalan perubatan dan pusat pembersihan air telah musnah.

Terdapat juga kekurangan bahan api kepada penjana hospital kuasa dan bakeri komuniti.

Lebih separuh daripada populasi 22 juta penduduk Syria telah meninggalkan rumah mereka dan di Aleppo’s sub-distrik Azaz yang baru pengungsi menderita celah 1,143 tandas dan 2,680 pancuran.

Keprihatinan semakin meningkat bahawa kekurangan kemudahan akan meninggalkan orang yang berisiko terdedah kepada penyakit.

Elektrik di timur Aleppo biasanya tersedia selama empat jam sehari dan orang bergantung kepada penjana untuk bekalan elektrik mereka.

Bahan api juga diperlukan untuk penjana untuk mengendalikan pam air.

Kakitangan Islamic Relief telah berjaya membawa lagi barang-barang perubatan menggunakan lori ke Aleppo, walaupun laluan ke bandar sedang diserang.

Pasukan ini juga berjaya menyampaikan penghantaran 2,400 parsel makanan dan 1,000 kit kebersihan.

Minggu depan mereka merancang untuk mengedarkan air botol bersama dengan lebih banyak parsel makanan dan ubat kecemasan.

Islamic Relief telah menyediakan bantuan kemanusiaan penting di Aleppo sejak tahun 2012.