79 Maut di Filipina

Filipina, 8 Okt 2018 – 79 dilaporkan maut di Itogon, Benguet berpunca daripada tanah runtuh dan sekurang-kurangnya dua masih lagi tidak ditemui akibat Taufan Mangkhut yang melanda kawasan itu 12 September lalu.

 

Menurut Pengurusan Pengurangan Risiko Bencana Nasional, hampir 3 juta penduduk bersamaan dengan 719,565 keluarga turut terjejas dengan taufan tersebut yang dianggap terkuat pada tahun ini.

 

Dalam pada itu, lebih 200,000 buah rumah musnah dan 14,611 daripadanya mengalami kemusnahan secara total di kawasan Luzon Utara termasuklah Cagayan dan Daerah Pentadbiran Cordilerra.

 

Sekurang-kurangnya RM2 billion hasil tanaman turut musnah yang menjejaskan seramai 172,000 petani di Daerah Pentadbiran Cordilerra. Situasi tersebut sekaligus merekodkan tahap kemusnahan paling teruk selepas Taufan Super Yolanda.

 

Kini, Islamic Relief (IR) Filipina telah selesai mengagihkan bantuan kemanusiaan fasa pertama.

 

405 keluarga disantuni oleh IR Filipina menerusi bantuan kewangan oleh IR Canada; 155 keluarga menerima bantuan tempat perlindungan dan 250 keluarga menerima bantuan pertanian di Baggao, Lembah Cagayan.