Sulawesi Perlukan Perhatian Dunia

Sulawesi, 5 Okt 2018 – Angka kematian di Sulawesi kini meningkat kepada 1763 berikutan gempa bumi berskala Richter 7.4 yang melanda di daerah Palu dan Donggala pada 28 September lalu.

 

Ia sekaligus mengakibatkan kecederaan seramai 2,600 orang manakala 113 lagi masih belum ditemui. 152 orang tertimbus dalam timbunan sampah sarap.

 

Pengarah Negara, Islamic Relief Indonesia, Nanang Dirja menyifatkan keadaan di tempat kejadian begitu getir memandangkan mayat bertaburan dengan infrastruktur yang musnah akibat gempa bumi berkenaan.

 

“Keadaan di sini begitu dahsyat. Mayat bergelimpangan di mana-mana sahaja termasuklah kawasan pantai dan air. Kerja-kerja menyelamat mengambil masa dan menjadi sukar memandangkan masih ramai yang tersekat di dalam timbunan.

 

“Tanah lumpur juga merosakkan jalan utama sekaligus menyekat akses untuk memberi bantuan kepada mereka. Kami menerima laporan terdapat kes-kes rawatan kecemasan seperti kecederaan kritikal di kepala dan tulang patah namun mereka sukar dilawati,” katanya ketika ditemui media.

 

Beliau turut menambah ribuan penduduk terpaksa mencari tempat perlindungan dan bekalan makanan serta ubat-ubatan amat terjejas.

 

Selain itu, bekalan elektrik dilaporkan terputus selama tiga hari berturut-turut.

 

Terkini, Islamic Relief Malaysia (IRM) melancarkan kempen Rayuan Kecemasan Indonesia yang menyasarkan kutipan dana sebanyak RM500,000 bagi membantu rakyat Indonesia yang terjejas di Sulawesi.