Warga Aleppo yang kematian ahli keluarga langsung tidak berpeluang untuk berkabung, kata Islamic Relief

Serangan udara bertubi-tubi di Aleppo membunuh 184 mangsa.

Serangan udara bertubi-tubi yang berlangsung selama dua hari di Aleppo telah membunuh 184 mangsa dalam tempoh 48 jam yang lalu dan telah mencetuskan rayuan terdesak dari salah seorang petugas bantuan utama Islamic Relief Syria yang telah memohon agar tindakan kejam ini dihentikan bagi membolehkan petugas bantuan untuk melindungi orang awam.

“Mustahil bagi orang ramai berkabung atas kematian ahli keluarga mereka sendiri kerana perjumpaan takziah juga telah diserang. Solat Jumaat di Aleppo juga telah dibatalkan di Aleppo semalam kerana orang ramai terlalu takut untuk berkumpul bersama, pada masa perbuatan ini amat-amat diperlukan.” Kata petugas bantuan Islamic Relief, Ahmed Mahmoud (nama telah ditukar untuk melindungi identitinya).

 

 

Sekurang-kurangnya lapan sekeluarga telah terbunuh.

Dia menambah lagi: “Lanjutan kegagalan gencatan senjata terkini, situasi di Aleppo telah merudum dengan mendadak. Dalam tempoh 48 jam yang lalu, telah berlaku ratusan serangan udara di Aleppo sahaja, dan sekurang-kurangnya 184 orang telah terbunuh. Ini termasuk Mustafa Hamdan yang baru berusia lapan hari dari Al Ferdoas. Kematian bayi malang ini telah disebabkan serpihan peluru daripada salah satu serangan udara yang dibuat.“Sekurang-kurangnya lapan sekeluarga telah terbunuh, termasuk seorang jururawat, bidan, dan anak-anak mereka. Sumber air telah kehabisan sepenuhnya. Terdapat sumber air lain dari perigi, tetapi perigi-perigi ini didapati cetek dan airnya tidak selamat untuk diminum. Orang ramai langsung tidak berpeluang berkabung atas kematian saudara mereka, kerana majlis perjumpaan ini telah menjadi sasaran serangan udara. Islamic Relief sedang bertugas di lapangan pada waktu ini di mana malapetaka ini semakin memuncak. Kami memerlukan mereka yang berada dalam kedudukan yang berpengaruh untuk mengambil tindakan segera untuk melindungi orang awam yang tidak berdosa dan membenarkan penyaluran bantuan penting, makanan dan bekalan perubatan. Kami tidak berjaya menyalurkan bantuan penting ini kerana hampir 300,000 orang di Timur Aleppo sedang dikepung sepenuhnya.

Ahmed Mahmoud daripada Islamic Relief membincangkan situasi semasa di #Aleppo di dalam sebuah temu bual yang hebat dan mengesankan ini di BBC Radio 5 secara langsung

https://soundcloud.com/islamicreliefuk/bbc-radio-f…

Tugas kami di Syria diteruskan

Sila derma kepada mySEDEKAH – SaveSyria, dan dengan sokongan anda, kami boleh menyediakan bantuan kecemasan kepada mereka yang memerlukan.