Program Pembangunan Komuniti di Kepulauan Tumpat

TUMPAT, 24 Sept. 2016 – Program Pembangunan Komuniti telah dianjurkan dengan jayanya di Sekolah Kebangsaan Pulau Beluru, Palekbang bertujuan untuk mengagihkan pek sumbangan makanan kepada para penerima manfaat dari Pulau Beluru dan pulau-pulau sekitarnya bagi membuat persediaan menghadapi banjir. Sebanyak 550 buah keluarga telah menerima sumbangan itu.

Antara aktiviti yang dijalankan adalah seperti ceramah agama bertajuk ”Kepentingan Pendidikan Agama Di Rumah” oleh Tuan Hj. Hisham bin Shaari, penceramah bebas dari Pegawai Pendidikan Daerah Tumpat, ucapan dari Pengurus Bahagian Bantuan & Program IRM, En. Kamarul Halim Sakrani dan pengagihan pek makanan

Dengan sedikit bantuan ini, IRM berhasrat meneruskan lagi bantuan dengan perancangan seterusnya. Ini yang kami katakan “Touch & Stay”. Selepas program tersebut, kami dibawa melawat ke pulau-pulau sekitar seperti Pulau Seratus, Pulau Che Soh, Pulau Tongkang, Pulau Pantai Suri, Pulau Sri Tanjung dan Jabatan Haji Nik Mat.

Diselitkan juga, ziarah mahabbah ke Pusat Penempatan Sementara Mangsa Kebakaran kelolaan Bilik Gerakan Kecemasan (BGK) IRM di Rantau Panjang untuk berkongsi cerita dan pengalaman mengenai kebakaran tersebut. Awal September lalu, sebanyak 15 buah keluarga diuji dengan kebakaran di kawasan penempatan mereka dan hanya tinggal sehelai sepinggang sahaja.