Trauma Psikologi anjakan

Sekarang terdapat lebih daripada 65 juta orang di dunia yang dipaksa dari rumah mereka kerana konflik atau bencana (UNHCR), kebanyakan mereka bergelut untuk memenuhi keperluan dasar makanan, air, tempat tinggal dan akses kepada perkhidmatan penting. Walau bagaimanapun, trauma psikologi sesaran mereka kurang kelihatan, dan sering diabaikan.

Generasi generasi muda telah mengorbankan nyawa mereka, dan Islamic Relief amat prihatin tentang kesan jangka panjang terhadap kesihatan mental mereka. Projek kami melibatkan kanak-kanak dan remaja yang lemah, terutamanya mereka yang tidak bersekolah, mereka yang menderita penderitaan, anak yatim dan mangsa keganasan. Sesetengah kanak-kanak ini mengalami mimpi buruk dan pembedahan, untuk yang lain gejala lebih parah.

Program penjagaan Islamic Relief termasuklah menyediakan ruang yang selamat untuk wanita dan kanak-kanak, dan menjalankan aktiviti seperti bermain, muzik, drama, terapi seni, sukan dan hari terbuka. Sejak permulaan konflik Syria, kami telah menyediakan sokongan psikososial kepada lebih 10,000 kanak-kanak, tetapi dengan lebih daripada lapan juta kanak-kanak yang terjejas oleh krisis, kerja kami baru sahaja bermula.

 

“Saya cuba menamatkan kehidupan sengsara ini”

Bagi Kamar, seorang ibu Syria berusia 24 tahun, program sokongan psikososial Islamic Relief telah membantu menyelamatkan hidupnya. Dia berjaya melepaskan diri dari Syria, tetapi seperti pelarian yang lain, semuanya yang pernah dia diami telah hancur. Kamar bergelut dengan gangguan Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) dan Major Depression Disorder (MDD) yang hampir menyebabkannya meragut nyawa sendiri.

“Saya berasa sedih, menderita sendirian tanpa bantuan, bersama dua anak saya. Saya cuba beberapa kali untuk membunuh diri atau membunuh anak-anak saya sendiri untuk menamatkan kehidupan sengsara ini, “katanya kepada Islamic Relief.

Selepas rumah Kamar di Aleppo dibom, dia membuat perjalanan berbahaya untuk melarikan diri. Melalui lautan mayat, dia menyaksikan bapanya dibunuh ketika dia memegang anak perempuannya yang muda dekat Doha, menutup matanya. Kamar berjaya melarikan diri dan menetap di Lubnan, tetapi trauma itu meninggalkan dia tidak mampu memberi anak-anaknya sebuah rumah yang selamat dan selamat. Sebaliknya, dia terdedah kepada kemarahan dan penderaan fizikal.

Campur tangan Islamic Relief dengan 11 sesi pakar psikoterapi dan melalui gabungan kaunseling dan ubat sementara, dia dapat mengatasi traumanya sebanyak 95%. Dia memperoleh semula kawalan kecemasan dan mengembangkan teknik relaksasi.

“Pakar psikoterapi sangat menyokong dan mesra, “katanya. “Kemarahan saya terhadap keluarga saya masih ada, tetapi pada frekuensi rendah. Sesi ini sangat positif untuk saya.”

Kamar kini dapat memeluk anak-anaknya dan memberi mereka kasih sayang yang mereka perlukan. Kini, mereka juga boleh mula sembuh.