Sukarelawan mengasah kemahiran menerusi simulasi bencana

Bagi membolehkan kami menjadi yang terawal tiba di lokasi bencana, Islamic Relief mengendalikan sistem jadual tugas pusuan dengan staf yang bersedia untuk bertindak pada bila-bila masa.

Sistem giliran 40 ahli kumpulan memastikan usaha bantuan sepanjang tahun yang pantas, yang disalurkan kepada komuniti yang terjejas akibat kejadian banjir, gempa bumi dan siklon dalam masa 72 jam setelah bencana terjadi.

Untuk membina kapasiti, ahli pasukan dari pelbagai negara telah berkumpul bersama-sama untuk sebuah siri latihan dan simulasi bencana.

ab5a0626

Mohammed Afsar, ketua interim Jabatan Humanitarian Islamic Relief berkata: “Tugasan telah diberikan dan individu diarahkan berkenaan di mana dan bila mereka ditempatkan.

“Sebaik sahaja simulasi bermula, mereka perlu bertindak pantas dan membuat keputusan dalam situasi tekanan tinggi seperti mana mereka perlu bertindak dalam situasi bantuan bencana yang sebenar.

“Ini adalah peluang yang bernilai untuk ahli jadual tugas pusuan untuk bekerjasama, memahami peranan masing-masing dan saling menghargai ahli pasukan mereka.

Simulasi yang telah dianjurkan di Kathmandu itu menyaksikan responder dari Pakistan, India, Nepal, Myanmar, Indonesia dan UK dibahagikan kepada dua kumpulan – satu menjalankan tugas dari pejabat negara dan satu lagi dari lapangan.

Kemahiran membuat keputusan diuji apabila kedua pasukan berhadapan dengan siri cabaran bertekanan tinggi, berurusan dengan pegawai yang kasar, sekatan perintah berkurung dan anggulan khemah di dalam cuaca yang sejuk dan gelap.

Program latihan itu juga merangkumi modul pengurusan stres dan kesejahteraan, bekerjasama dengan orang lain, budaya dan kepelbagaian, serta media dan komunikasi.

Lihat kisah-kisah hero humanitarian kami di sini.

ab5a0355