Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Jumana bakal doktor di Gaza

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

Jumana gadis hebat. Tak sangka disebalik kejayaannya, Jumana melalui liku-liku hidup yang mencabar sejak ayahnya meninggal dunia pada waktu dia berusia 11 tahun.

Ketika itu, Jumana sangat takut dan risau memikirkan dia tidak dapat mengejar impian untuk menjadi seorang doktor kerana mereka bukan daripada keluarga yang senang.

Namun, Jumana tidak membiarkan ketakutan itu menyelubungi dirinya hingga menjadi penghalang untuk dia mengejar cita-cita.

“Jumana seorang pelajar yang berdedikasi. Dia sentiasa berazam untuk berjaya dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh agar lulus dalam peperiksaan. Alhamdulillah, setakat ini, Jumana sering mendapat keputusan yang cemerlang.

“Disebabkan itu, Jumana telah mendapat separa tajaan daripada sebuah badan kebajikan untuk menyambung pengajian dalam jurusan pergigian.

“Sejak kecil, Jumana memang bercita-cita untuk menjadi seorang doktor. Itu adalah impian Jumana dan arwah bapanya. Meski berdepan cabaran untuk membesarkan orang anak seorang diri, saya sentiasa berdoa kepada Allah agar saya boleh menyekolahkan Jumana sehingga dia tamat pengajian, begitu juga dengan adik-beradiknya yang lain,” kata ibu Jumana.

Jumana merupakan anak yatim dari Gaza yang mendapat tajaan menerusi projek anak yatim bersama Islamic Relief sejak 2014.

Jumana mengucapkan jutaan terima kasih kepada penaja yang budiman kerana membantu dia dan keluarganya meneruskan kelangsungan hidup setelah kehilangan bapa yang tercinta.