Indonesia masih menghadapi cabaran terhadap kekurangan zat makanan kanak-kanak. Sekitar 27.5% atau 6.5 juta kanak-kanak di bawah lima tahun tinggal di bawah pendarahan (Kementerian Kesihatan di Jawapos.com, Julai 2017). Sesetengah kanak-kanak yang menderita menderita penyakit malnutrisi yang teruk dengan jangkitan penyakit, sementara sesetengah yang lain mengalami kekurangan zat dan gizi. Baru-baru ini, sehingga 19 Januari 2018, terdapat 68 kanak-kanak yang mati akibat kekurangan gizi yang teruk dengan penyakit campak di Asmat, Papua.

Amena… Sungguh Mulia Cita-Citamu.

IRM mengakui potensi menyediakan bantuan makanan kepada pelajar miskin di bandar yang mungkin telah mengalami keretakan, terutama mereka yang tinggal di projek perumahan kos rendah melalui Program Makan Sekolah 2019. Inisiatif ini akan menyediakan makanan semasa waktu persekolahan untuk sekurang-kurangnya 135 pelajar yang mempunyai telah dipilih berdasarkan latar belakang keluarga mereka.

“Amena, apabila kamu dewasa kelak, jadilah seorang guru. Ia satu pekerjaan yang terbaik untuk kamu lakukan,” kata ayah Amena.

Ayah Amena telah meninggal dunia bersama abang sulungnya dalam serangan yang berlaku di Syria. Ketika itu, mereka sedang membeli makanan.

Selepas kejadian itu, ibu Amena membawa dia dan adik-beradiknya melarikan diri ke Lubnan dengan berjalan kaki. Apabila lapar, mereka akan memasuki rumah-rumah tinggal untuk mencari makanan.

“Sejak usia saya lima tahun lagi, ayah selalu berpesan dan memberi kata-kata semangat kepada saya untuk menjadi seorang guru. Meskipun kini ayah sudah tiada, namun saya tidak akan pernah melupakan setiap pesanan ayah.

“Dahulu, ayahlah yang mengajar saya membaca dan menulis meskipun ayah tidak pernah bersekolah.

“Hidup di kem pelarian sangat susah. Ibu pula sering berkata bahawa pendidikan bukan keutamaan bagi kami kerana pendidikan tidak akan boleh memberi kami makan tetapi makanan dan kesihatan yang baik, membolehkan kami terus hidup.

“Walaupun saya tidak dapat belajar di sekolah, tetapi saya tetap akan mengajar. Saya tetap akan meneruskan cita-cita saya untuk menjadi seorang guru. Saya mahu kembali ke Syria dan mengajar kanak-kanak di sana membaca dan menulis,” luah Amena, kanak-kanak pelarian Syria berumur 8 tahun.

Di saat kanak-kanak lain gembira bermain dan belajar di sekolah, Amena dan keluarga terpaksa berjuang setiap hari untuk mendapatkan makanan di kem pelarian. Sehingga kini, dia tidak pernah berpeluang untuk pergi ke sekolah.

Sebagai pelarian, mereka tidak dibenarkan bekerja, jadi mereka terpaksa bergantung harap dengan bantuan makanan daripada agensi kemanusiaan seperti Islamic Relief.

Kisah Amena hanyalah cebisan kisah daripada jutaan lagi anak yatim yang sedang diuji ketika ini. Cita-cita mereka besar. Semangat mereka kuat, cuma nasib tidak menyebelahi mereka.

Sudilah kiranya kita sama-sama membantu Amena dan anak yatim lain yang senasib dengannya menerusi kempen MyYateem Charity Week.

Semoga tindakan kita hari ini menjadi asbab kepada kejayaan mereka untuk kembali berbakti kepada tanah air mereka.