Menyediakan Air Untuk Kehidupan Di Somaliland

Disebabkan kesan perubahan iklim dan pemanasan global, kemarau telah menjadi masalah berulang di bandar Qoyta, yang terletak di wilayah Togdheer Somaliland. Malangnya, ini mengakibatkan kehilangan nyawa yang teruk, baik dari segi manusia dan ternakan.

Hampir 28,000 isi rumah menghadapi masalah keselamatan makanan, dengan keluarga miskin terpaksa mengurangkan kuantiti dan pelbagai makanan mereka. Ramai orang juga menderita kelaparan dan kekurangan zat makanan.

Air adalah sumber yang terhad dan banyak sumber air yang sedia ada telah menjadi kering. Air yang kekal tidak sesuai untuk penggunaan manusia dan mungkin menyebarkan penyakit air.

 

Air menyelamatkan nyawa

Terima kasih kepada sokongan anda, perkara akan berubah di bandar Qoyta. Komuniti sekarang akan mempunyai akses kepada air yang selamat dan bersih, menyediakan garis hayat kepada ramai orang yang lemah.

Islamic Relief akan menggerudi lubang lubang untuk masyarakat untuk mencapai sumber air yang jauh di bawah tanah.

Penyelesaian air jangka panjang ini akan menyediakan air selama lebih dari 70 tahun dan menyokong 3,000 orang yang terjejas oleh kemarau di Somaliland.

Borehole akan membolehkan keluarga mempunyai air untuk minum, memasak dan kebersihan diri.

Alhamdulillah, secara purata, setiap orang akan menerima sekurang-kurangnya 15 liter air setiap hari, memberikan kelegaan yang sangat diperlukan kepada mereka yang paling memerlukannya.