Lebih 500,000 Terjejas Di Lombok

Lombok 6 Aug 2018 – Lebih 500,000 orang di Lombok, Indonesia terjejas dalam gempa bumi berukuran 7.0 skala Ritcher semalam pada 6.46 PM waktu tempatan.

 

Menurut jurucakap Agensi Nasional Pengurusan Bencana, Dr. Sutopo Purwo Nugroho, Bandar Mataram yang menempatkan sekitar 400,000 penduduk akan mengalami gempa yang kuat mengikut skala Modified-Mercalli Intensity (MMI) VIII.

 

Namun, sehingga kini, pemerintah Indonesia masih belum mengeluarkan laporan jumlah mangsa.

 

Pengarah KOSLATA, Sulistiyono menjelaskan, “Gempa bumi kali ini lebih dahsyat. Ia melibatkan lebih daripada tiga daerah jika dibandingkan dengan insiden sebelum ini yang menjejaskan hanya satu daerah. Di Hospital Tanjung, Lombok Utara, angka kematian telah meningkat sebanyak 15 orang.

 

“Angka ini dijangka meningkat esok dalam usaha mencari ahli keluarga yang terlibat dalam insiden berkenaan. Menurut sumber, populasi di Lombok Utara adalah sekitar 221,000 orang.”

 

Islamic Relief (IR) dan KONSEPSI, badan bukan kerajaan di Indonesia kini berada di lapangan Lombok Timur untuk melakukan misi menyelamat dan akan meningkatkan kerja-kerja kemanusiaan yang berlaku akibat gempa bumi.

 

Dua kakitangan IR kini berada di Lombok Timur, manakala 6 lagi berada di Mataram dan bersedia untuk memberi bantuan. Sementara itu, barangan menyelamatkan nyawa akan diperoleh secepat mungkin.