Kemarau Terburuk di Madagascar, Penduduk Diancam Kebuluran

MADAGASCAR, 3 Ogos 2021 – Seramai 400,000 penduduk di Madagascar sedang berdepan ancaman kebuluran ekoran kemarau berpanjangan yang melanda negara itu dan dikatakan yang terburuk sejak 1981.

Keadaan menjadi bertambah buruk apabila tanaman mereka turut musnah akibat rebut pasir dan diserang haiwan perosak hingga menyebabkan sektor pertanian negara itu mengalami kerugian besar.

Ribuan penduduk terpaksa makan apa sahaja yang ada untuk mengalas perut termasuk makanan tidak selamat antaranya belalang, kaktus, daun dan lumpur demi kelangsungan hidup.

Menurut Program Makanan Sedunia (WFP), kira-kira 1.14 juta orang mengalami kesukaran untuk mendapatkan bekalan makanan di negara itu.

Seramai 392,000 orang sudah beradadalam fasa kecemasan kebuluran tahap empat.

Sekiranya bantuan tidak disalurkan dengan segera, angka ini dijangka bertambah dua kali ganda menjelang Oktober ini.

Berdasarkan kajian dan pemerhatian, jumlah penduduk yang berada dalam tahap kecemasan kebuluran keempat boleh meningkat kepada 484,000 manakala jumlah individu dalam kecemasan kebuluran di tahap kelima pula boleh meningkat menjadi 28,000 orang.

Islamic Relief dengan kerjasama rakan kemanusiaan di Madagascar telah merangka pelan bantuan untuk membantu penduduk terjejas bagi tempoh 3 hingga 6 bulan melibatkan bantuan makanan dan kehidupan mampan dan akan dilaksanakan dalam masa terdekat.