Keadaan Lubnan Semakin Kritikal

Lubnan, 30 Julai 2020 – Kes positif koronavirus (COVID-19) di Lubnan telah memasuki gelombang kedua memandangkan catatan kes baharu dilaporkan lebih tinggi berbanding di awal penularan wabak iaitu kira-kira 140 hingga 180 kes sehari.

 

Rentetan itu, kerajaan Lubnan telah mengambil pendekatan mengisytihar semula perintah berkurung sehingga 10 Ogos.

 

Kemerosotan ekonomi yang berlaku di negara itu turut mengakibatkan Lubnan menjadi negara pertama di wilayah Timur Tengah dan Afrika Utara (MENA) yang berdepan fasa hiperinflasi iaitu kadar inflasi melebihi 50 peratus selama 30 hari berturut-turut.

 

Kesannya, harga makanan melambung tinggi manakala nilai mata wang susut teruk.

 

Peningkatan kadar pengangguran, kenaikan harga makanan dan barangan keperluan asas, kemudahan bekalan elektrik, rawatan perubatan di hospital yang terhad menambahkan lagi tekanan sedia ada.

 

Dalam usaha meringankan beban yang ditanggung rakyat tempatan, Islamic Relief Lubnan telah mengedarkan pek makanan kepada penduduk terjejas termasuk pelarian Palestin dan Syria yang berlindung di sana.

 

Islamic Relief Lubnan turut merangka pelan bantuan kemanusiaan untuk komuniti setempat bagi membantu mereka meneruskan kelangsungan hidup serta menjana pendapatan mereka sendiri.