Hujan lebat akibatkan banjir besar di Bangladesh.

BANGLADESH, 30 Julai – Hujan lebat yang mengakibatkan banjir besar telah mengorbankan lebih daripada 100 nyawa sementara ribuan lagi menjadi mangsa penyakit bawaan air di Bangladesh.

 

Kenaikan paras air di tiga lembangan sungai utama ekoran hujan lebat yang berterusan menyebabkan banjir besar di 22 daerah, sekaligus merekodkan kawasan utara, timur laut dan tenggara Bangladesh sebagai kawasan yang paling teruk terjejas.

 

Menurut laporan jangkaan oleh Kumpulan Kerja Penilaian Keperluan Nasional (NAWG), dianggarkan kira-kira 3.33 juta orang bakal terjejas dan memerlukan bantuan kemanusiaan manakala menurut Majlis Pengurusan Risiko Bencana Nasional (NDRRMC), lebih daripada lima juta orang telah terperangkap dalam banjir di 31 daerah.

 

Kemusnahan teruk pada tanah pertanian dan infrastruktur awam bakal meninggalkan kesan buruk terhadap bekalan makanan dan kelangsungan kehidupan penduduk.

 

Bencana banjir ini semakin memburukkan keadaan sedia ada apabila kesan daripada wabak COVID-19 dan taufan Amphan masih lagi berlarutan.

 

Keadaan dijangka bakal merosot dalam beberapa hari mendatang berikutan paras air yang diramalkan tidak beransur surut sehingga September.

 

Jutaan penduduk di pusat pemindahan sementara termasuk mereka yang terpaksa berlindung di jalan raya dan jambatan memerlukan bantuan kemanusiaan segera.

 

Islamic Relief kini sedang merangka pelan kecemasan dalam menyalurkan bantuan segera kepada mereka yang terjejas dan tumpuan bakal diberikan kepada aktiviti pemulihan untuk kelangsungan hidup para petani.